UPOZORENJE GRAĐANIMA / Kakva jesen, evo zime! DHMZ: Pripremite se na poledicu, snijeg, mećavu i zahlađenje. Evo kad kreće promjena

Image
Foto: Igor Soban, PIXSELL / ECMWF, DHMZ

Iz DHMZ-a su upozorili da su zbog jakog i olujnog juga u četvrtak te pada tlaka zraka, moguća povremena ograničenja u prometu i poplavljivanje nekih riva. Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. A uz jak sjeveroistočnjak u gorju i snijeg te susnježicu, uvjeti vožnje će biti otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjiti vidljivost

28.11.2023.
18:40
Igor Soban, PIXSELL / ECMWF, DHMZ
VOYO logo

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, već u četvrtak stiže promjena vremena, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

"S četvrtkom (30. studenoga 2023.) uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime - i obilnija oborina", objavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorili su da su zbog jakog i olujnog juga u četvrtak te pada tlaka zraka, moguća povremena ograničenja u prometu i poplavljivanje nekih riva.

Image
Foto: DWD / DHMZ

"Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit. U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu", poručili su iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ECMWF / DHMZ

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. A uz jak sjeveroistočnjak u gorju i snijeg te susnježicu, uvjeti vožnje će biti otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjiti vidljivost. Do nedjelje bi oborine trebale postupno prestati, a vjetar oslabjeti.

Image
Foto: ECMWF / DHMZ

DHMZ preporučuje svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja zbog nadolazeće promjene vremena te izraženijeg zahladnjenja s petka na subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražene oborine koje će započeti obilnom kišom u Sloveniji te na području Istre i Rijeke, zatim Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja.

Image
Foto: ECMWF / DHMZ

"Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava 2. prosinca 2023., kao i Sava u Zagrebu. Manji, bujični vodotoci će brzo reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije npr. Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika", zaključili su iz Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ledeni vjetrovi i oluja na jugu Ukrajine, najmanje 10 mrtvih. U Moldaviji našli tijela ljudi zatrpanih snijegom u autu

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo