VAŠ GLAS NA NET.HR-U / Kako živjeti od 491 eura mirovine? 'Kad platim režije, pravac kontejner i boce'

Image
Foto: Marijan Susenj/Pixsell

Mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog malih mirovina. Prosječna iznosi 491 euro - zato smo vas pitali na našem portalu može li se s time živjeti

Hana Vukelić

Hana Vukelić

Ljubitelj životinja, mrzitelj nepravde.

25.3.2024.
16:13
Marijan Susenj/Pixsell
VOYO logo

Kako žive hrvatski umirovljenici pitanje je koje se najčešće poteže za vrijeme izbora, kada se stranke otimaju tko će ponuditi bolje uvjete, bez obzira hoće li se obećanje stvarno ispuniti.

Primorsko-goranski savez ispao je iz SDP-ove koalicije, no u aktualnim predizbornim previranjima nisu zaboravili umirovljenike. U Saboru će se, kaže vođa Darijo Vasilić, boriti za mirovinu u visini od 50 posto prosječne plaće, kao i uvođenje 13. mirovine, ali i mjeru da najviše 30 posto mirovine može biti opterećeno troškovima za stanovanje i komunalnim davanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo! su u svojoj kampanji predstavili program koji također uključuje umirovljenike, a borit će se za to da mirovina iznosi 67 posto plaće.

"Već za četiri godine naša zemlja može biti bolja: zemlja u kojoj svako dijete ima mjesto u vrtiću, gdje su škole sretna mjesta, gdje svaka mlada obitelj može imati stan u skladu sa svojim primanjima, gdje liječnički pregled dobiješ odmah a ne kad je prekasno, gdje presudu ne čekaš desetljećima i gdje mirovina iznosi 67% prosječne plaće. Zamislimo na trenutak takvu zemlju. To je vizija koju Možemo! nudi i koju zajedno s građankama i građanima ove zemlje možemo ostvariti", zaključila je Sandra Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UKRAO 4900 EURA /

Poštar iz Karlovca krivotvorio potpise umirovljenika pa krao mirovine i druge dodatke

Image
UKRAO 4900 EURA /

Poštar iz Karlovca krivotvorio potpise umirovljenika pa krao mirovine i druge dodatke

Švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se umirovljenicima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji. Izglasali su primanje 13. mirovine.

Može li se živjeti od prosječne mirovine?

Pitali smo vas za mišljenje može li se živjeti od državnog prosjeka koji iznosi 491 euro. "Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 491 eur. Može li se živjeti od toga?", glasilo je pitanje ankete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 93 posto čitatelja odgovorilo je da od toga ne može živjeti, jer je premalo. Otprilike četiri posto čitatelja reklo je da se od tog iznosa može pristojno živjeti, a tri posto se izjasnilo da ne zna.

Na društvenim mrežama, čitatelji su podijelili svoja iskustva i mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi, cca 300.000 umirovljenika primaju ispod tog prosjeka. To se ne može nazvati mirovinom, pa čak niti socijalnim pomoći, s obzirom na životne troškove", napisala je jedna čitateljica. Nije jedina s takvim mišljenjem.

"Mi smo ogledna država za pokus koji se može zvati koja je najniža mirovina s kojom se može preživjeti, a da čovjek još uvijek bude živ", napisala je druga čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi su podijelili da mirovine često nisu ni blizu prosjeka od 491 eur.

"Moja je mirovina 300 eura, nemam za hranu dok režije poplaćam", rekla je jedna čitateljica. "Dok režije platiš, pravac kontejneri i boce", rekao je čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito su dragi umirovljenici zadovoljni, ima ih oko milijun i uglavnom glasaju za HDZ. Adio pameti", napisao je jedan čitatelj.

"Tu prosječnu mirovinu dajte Andreju Plenkoviću i onda ga pitajte", govori jedan od komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno u Hrvatskoj mirovina iznosi oko 46 posto od plaće, a u odnosu na druge zemlje Europe, na samom smo dnu. Prosječna mirovina ovdje iznosi oko 500 eura, a u Sloveniji 800 eura, a cijene robe široke potrošnje i režija s obiju strana su jako slične.

Na teritoriju Europe, po iznosu mirovine prednjači Luksemburg, koji svojim umirovljenicima mjesečno daje čak i do šest tisuća eura. Iza Luksemburga na listi je Španjolska sa 3,100 eura. Slijede Belgija, Švicarska i Island, a Hrvatske nema na vidiku, piše Daily Record.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Umirovljenici žele veće penzije: 'Linija siromaštva je 572 eura, a prosječna mirovina 512'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo