Blagdanska kuhinja nekad i sad: Kako je moderna tehnologija promijenila blagdanske običaje
Sjećate li se života prije interneta, kada smo lijepe slike gledali u časopisima, a recepte prepisivali iz kuharica i dobro čuvanih tekica? Prije lifestyle i gastro blogova, prije Instagrama i YouTubea, prije mora sadržaja nadohvat ruke? Ne tako davno bili smo pasivni promatrači serviranih sadržaja koji su bili usmjereni na široku publiku i nismo imali mogućnost prilagoditi medije našim potrebama. Danas, s nekoliko klikova možemo doći do sadržaja koji zanima baš nas. Ta je dostupnost informacija utjecala na sve, pa tako i na doživljaj blagdana i ono što će se naći na blagdanskim stolovima.
Kad sam bila malena, moje omiljene slikovnice bile su kuharice. Iako nisam razumjela riječi u njima, listala bih slike i zamišljala ta nova i često egzotična jela na našem stolu. Kad se nešto kasnije pojavio dostupniji internet i YouTube, s istom radošću sam upijala sve kulinarske sadržaje koje bih pronašla. Minute YouTubea postale su sati i samim time znanje je raslo. Uskoro sam i ja mogla osmisliti nova jela inspirirana naučenim i skuhati ih u svojoj kuhinji. Moja je obitelj već od malih nogu često uz klasične, tradicijske slastice imala i netipična blagdanska jela. Pronaći dobar, zanimljiv i provjeren recept značilo je veliku radost. Sve sretne uspomene vezane su i uz trenutke kada smo po prvi put spremili raspucance Chefa Johna, pripremili neobičnije pečenje uz savjete Chef Stepsa ili glazirali mrkvu kako to radi Jamie Oliver.
U planiranju jelovnika uvijek pokušavam ostati prizemljena i
imati na umu da stol treba biti bogat i blagdanski, ali da ne
treba pretjerivati s hranom čime reduciramo troškove
i donekle sprječavamo blagdansko prejedanje.
Prošle godine, kada sam po prvi put sama pripremala blagdanski stol, odlučila sam svjesno raditi na izbjegavanju blagdanskog stresa, koji je u kući bio jedan od neizbježnih elemenata svakog Božića. Još je jedna stvar bila nova: po prvi put sam imala vege blagdane. To mi je područje bilo novo i u potrazi za svečanim jelovnikom okrenula sam se opet internetu. Istraživanje je trajalo nešto duže - kao i uvijek kada istražujem neku temu, pročitam mnogo recepata, često više njih za ista jela, u potrazi za inspiracijom i informacijama. U planiranju jelovnika uvijek pokušavam ostati prizemljena i imati na umu da stol treba biti bogat i blagdanski, ali da ne treba pretjerivati s hranom, čime reduciramo suvišne troškove i barem donekle sprječavamo blagdansko prejedanje. Prošlogodišnji jelovnik uključivao je izbor sireva i predjela poput sušenih rajčica, vegansku francusku salatu, štrucu od seitana u lisnatom tijestu inspiriranu svečanim engleskim Wellington pečenjem, više vrsta keksića i tradicionalne breskvice koje smo pripremali bez jaja.
Stari filmovi, nova tehnologija: samo je bitno da su svi na okupu!
Kako okinuti savršenu blagdansku fotku i pridružiti se sveopćem online slavlju
Veliki shopping vodič originalnih blagdanskih poklona za sve one koji mrze gužve u dućanima
Ni sama ne znam kada sam se ove godine uhvatila da razmišljam o blagdanskom jelovniku. Mislim da je krenulo spontano, kada je Instagram počelo zahvaćati blagdansko ludilo. Nekako sam odlučila da i ove godine za glavno jelo istražujem britansku kuhinju – i to u vidu pečenja s orašastim plodovima.
Popularni nut roast nastao je u britanskoj kuhinji, gdje mu korijeni sežu u 1908. godinu, kao bezmesna alternativa svečanom jelu te se popularizirao u vegetarijanskim i veganskim kuhinjama, ali i kao prilog uz klasično pečenje. Radi se o aromatičnom jelu u koje se može utkati mnogo hranjivih namirnica. Moguće su brojne kombinacije, razni maštoviti dodaci, slojeviti okusi i bogate teksture prilagođene osobnom ukusu. Brojni blogeri i chefovi imaju svoju verziju ovog jela, od više verzija Jamieja Olivera u kojima glavne ulogu imaju proteinima bogata quinoa, tikva, sušene marelice i vrganji preko sve popularnijeg Gaza Oakleya, YouTubera i autora s bloga Avantgarde vegan čiju verziju obogaćuju razne vrste orašida, poput makadamije, indijskih oraščića uz zdravu leću i tikvu, do jednostavne štruce Dane Shultz s bloga Minimalist baker čiji je adut slatki krumpir u kombinaciji sa shiitake gljivama.
Kako i sama na poslu istražujem postizanje dubljih okusa u veganskim jelima, čitajući i gledajući online recepte svojih uzora, bilo mi je jasno zašto su odabrali baš te namirnice. Ipak, odlučila sam osmisliti originalnu kombinaciju s mojim trenutnim okusnim favoritima. Koristila sam dvije vrste gljiva koje se dinstaju s tamarijem, koji im daje posebnu dubinu, miso koji daje još jedan sloj umamija, izbor pistacija, badema, lješnjaka i kestena, brusnice za slatkasto iznenađenje, hranjivu leću i ciklu začinjenu finom dimljenom paprikom, majčinom dušicom i ružmarinom, koji je u mom rječniku okusa sinonim za blagdane.
Kada osmišljavam blagdanske deserte volim se poigrati sa
simbolikom i vizualnom prezentacijom.
RECEPT: Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima
Blagdanske slastice širom svijeta dolaze u mnogo različitih oblika, bilo da se radi o francuskom bûche de Noël, talijanskom Panettoneu, njemačkom Christollenu ili japanskoj torti s jagodama. U mojoj obitelji, svaki Božić neizostavno je bilo ispeći mnoštvo različitih sitnih keksića s brojnim dodacima osnovnom receptu za kekse, koji su činili mnoge ukusne varijante. Danas, kada osmišljavam blagdanske deserte, volim se poigrati sa simbolikom i vizualnom prezentacijom. Sretna sam kad uspijem pripremiti finu slasticu, čija vanjština na minimalistički način sugerira jelke, ukrase i općenito svečani ugođaj. Velika inspiracija kod dočaravanja zimske atmosfere je Linda Lomelino, autorica iza švedskog bloga Call me cupcake . Njezine čarobne fotografije torti potakle su me da, umjesto da pažnju raspršim na više različitih sitnih kolača, osmislim jedan koji će biti pravi ukras na stolu. U njemu sam kombinirala dvije predivne, vibrantne zelene namirnice, pistacije i matcha zeleni čaj. Obje su nešto ekskluzivnije, ali su blagdani odlično vrijeme za udovoljiti si. Uz pomoć borića i malo šećera u prahu začas možete stvoriti pravu idiličnu scenu, a zeleni ukras na torti, matcha keksiće, naravno možete pripremiti i odvojeno.
S obzirom da se onaj veći dio, planiranje recepata i istraživanje po gastro stranicama, blogovima i Instagramu dogodio spontano, uz svakodnevno korištenje interneta – ostat će mi sama fizička priprema za blagdanski stol. Tortu i francusku salatu ću pripremiti na Badnjak te će mi na sam dan Božića ostati tek složiti pečenje s orašastim plodovima i neki jednostavan prilog, poput glazirane mrkve i pečenog ili pire krumpira.
RECEPT: Bajkovita torta od pistacija i matcha zelenog čaja ukrašena zelenim matcha keksićima
Moderna tehnologija je uvelike olakšala svakodnevni život pa tako je promijenila i naše blagdanske običaje. Pogledajte OVDJE kako je Internet iz korijena transformirao načine na koji obavljamo božićni shopping, provodimo vrijeme s najmilijima i obilježavamo dragocjene trenutne.