Nove ideje /

Blagdanska kuhinja nekad i sad: Kako je moderna tehnologija promijenila blagdanske običaje

Image

Kako naša gastro blogerica Jelena Markota planira svoj božićni stol, od kud crpi inspiraciju i što će kuhati ove godine.

11.12.2018.
13:15
VOYO logo

Internet je nepresušna inspiracija za kuhanje. I baš zato danas nije neobično na blagdanskom stolu pronaći božićne delikatese iz svih dijelova svijeta. I to je novi oblik života.

Sjećate li se života prije interneta, kada smo lijepe slike gledali u časopisima, a recepte prepisivali iz kuharica i dobro čuvanih tekica? Prije lifestyle i gastro blogova, prije Instagrama i YouTubea, prije mora sadržaja nadohvat ruke?  Ne tako davno bili smo pasivni promatrači serviranih sadržaja koji su bili usmjereni na široku publiku i nismo imali mogućnost prilagoditi medije našim potrebama. Danas, s nekoliko klikova možemo doći do sadržaja koji zanima baš nas. Ta je dostupnost informacija utjecala na sve, pa tako i na doživljaj blagdana i ono što će se naći na blagdanskim stolovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad sam bila malena, moje omiljene slikovnice bile su kuharice. Iako nisam razumjela riječi u njima, listala bih slike i zamišljala ta nova i često egzotična jela na našem stolu. Kad se nešto kasnije pojavio dostupniji internet i YouTube, s istom radošću sam upijala sve kulinarske sadržaje koje bih pronašla. Minute YouTubea postale su sati i samim time znanje je raslo. Uskoro sam i ja mogla osmisliti nova jela inspirirana naučenim i skuhati ih u svojoj kuhinji. Moja je obitelj već od malih nogu često uz klasične, tradicijske slastice imala i netipična blagdanska jela. Pronaći dobar, zanimljiv i provjeren recept značilo je veliku radost. Sve sretne uspomene vezane su i uz trenutke kada smo po prvi put spremili raspucance Chefa Johna, pripremili neobičnije pečenje uz savjete Chef Stepsa ili glazirali mrkvu kako to radi Jamie Oliver.

U planiranju jelovnika uvijek pokušavam ostati prizemljena i imati na umu da stol treba biti bogat i blagdanski, ali da ne treba pretjerivati s hranom čime reduciramo  troškove i  donekle sprječavamo blagdansko prejedanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Prošle godine, kada sam po prvi put sama pripremala blagdanski stol, odlučila sam svjesno raditi na izbjegavanju blagdanskog stresa, koji je u kući bio jedan od neizbježnih elemenata svakog Božića. Još je jedna stvar bila nova: po prvi put sam imala vege blagdane. To mi je područje bilo novo i u potrazi za svečanim jelovnikom okrenula sam se opet internetu. Istraživanje je trajalo nešto duže - kao i uvijek kada istražujem neku temu, pročitam mnogo recepata, često više njih za ista jela, u potrazi za inspiracijom i informacijama. U planiranju jelovnika uvijek pokušavam ostati prizemljena i imati na umu da stol treba biti bogat i blagdanski, ali da ne treba pretjerivati s hranom, čime reduciramo suvišne troškove i barem donekle sprječavamo blagdansko prejedanje. Prošlogodišnji jelovnik uključivao je izbor sireva i predjela poput sušenih rajčica, vegansku francusku salatu, štrucu od seitana u lisnatom tijestu inspiriranu svečanim engleskim Wellington pečenjem, više vrsta keksića i tradicionalne breskvice koje smo pripremali bez jaja.

Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Ni sama ne znam kada sam se ove godine uhvatila da razmišljam o blagdanskom jelovniku. Mislim da je krenulo spontano, kada je Instagram počelo zahvaćati blagdansko ludilo.  Nekako sam odlučila da i ove godine za glavno jelo istražujem britansku kuhinju – i to u vidu pečenja s orašastim plodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako su gastro blogovi zauvijek promijenili naše klasične božićne trpeze

Image

Kako su gastro blogovi zauvijek promijenili naše klasične božićne trpeze

Popularni nut roast nastao je u britanskoj kuhinji, gdje mu korijeni sežu u 1908. godinu, kao bezmesna alternativa svečanom jelu te se popularizirao u vegetarijanskim i veganskim kuhinjama, ali i kao prilog uz klasično pečenje. Radi se o aromatičnom jelu u koje se može utkati mnogo hranjivih namirnica. Moguće su brojne kombinacije, razni maštoviti dodaci, slojeviti okusi i bogate teksture prilagođene osobnom ukusu. Brojni blogeri i chefovi imaju svoju verziju ovog jela, od više verzija Jamieja Olivera u kojima glavne ulogu imaju proteinima bogata quinoa, tikva, sušene marelice i vrganji preko sve popularnijeg Gaza Oakleya, YouTubera i autora s bloga Avantgarde vegan čiju verziju obogaćuju razne vrste orašida, poput makadamije, indijskih oraščića uz zdravu leću i tikvu, do jednostavne štruce Dane Shultz s bloga Minimalist baker čiji je adut slatki krumpir u kombinaciji sa shiitake gljivama.

Kako i sama na poslu istražujem postizanje dubljih okusa u veganskim jelima, čitajući i gledajući online recepte svojih uzora, bilo mi je jasno zašto su odabrali baš te namirnice. Ipak, odlučila sam osmisliti originalnu kombinaciju s mojim trenutnim okusnim favoritima. Koristila sam dvije vrste gljiva koje se dinstaju s tamarijem, koji im daje posebnu dubinu, miso koji daje još jedan sloj umamija, izbor pistacija, badema, lješnjaka i kestena, brusnice za slatkasto iznenađenje, hranjivu leću i ciklu začinjenu finom dimljenom paprikom, majčinom dušicom i ružmarinom, koji je u mom rječniku okusa sinonim za blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada osmišljavam blagdanske deserte volim se poigrati sa simbolikom i vizualnom prezentacijom.

RECEPT: Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima

Image
Foto: Jelena Markota

Blagdanske slastice širom svijeta dolaze u mnogo različitih oblika, bilo da se radi o francuskom bûche de Noël, talijanskom Panettoneu, njemačkom Christollenu ili japanskoj torti s jagodama. U mojoj obitelji, svaki Božić neizostavno je bilo ispeći mnoštvo različitih sitnih keksića s brojnim dodacima osnovnom receptu za kekse, koji su činili mnoge ukusne varijante. Danas, kada osmišljavam blagdanske deserte, volim se poigrati sa simbolikom i vizualnom prezentacijom. Sretna sam kad uspijem pripremiti finu slasticu, čija vanjština na minimalistički način sugerira jelke, ukrase i općenito svečani ugođaj. Velika inspiracija kod dočaravanja zimske atmosfere je Linda Lomelino, autorica iza švedskog bloga Call me cupcake. Njezine čarobne fotografije torti potakle su me da, umjesto da pažnju raspršim na više različitih sitnih kolača, osmislim jedan koji će biti pravi ukras na stolu. U njemu sam kombinirala dvije predivne, vibrantne zelene namirnice, pistacije i matcha zeleni čaj. Obje su nešto ekskluzivnije, ali su blagdani odlično vrijeme za udovoljiti si. Uz pomoć borića i malo šećera u prahu začas možete stvoriti pravu idiličnu scenu, a zeleni ukras na torti, matcha keksiće, naravno možete pripremiti i odvojeno.

Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se onaj veći dio, planiranje recepata i istraživanje po gastro stranicama, blogovima i Instagramu dogodio spontano, uz svakodnevno korištenje interneta – ostat će mi sama fizička priprema za blagdanski stol. Tortu i francusku salatu ću pripremiti na Badnjak te će mi na sam dan Božića ostati tek složiti pečenje s orašastim plodovima i neki jednostavan prilog, poput glazirane mrkve i pečenog ili pire krumpira. 

RECEPT: Bajkovita torta od pistacija i matcha zelenog čaja ukrašena zelenim matcha keksićima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderna tehnologija je uvelike olakšala svakodnevni život pa tako je promijenila i naše blagdanske običaje. Pogledajte OVDJE kako je Internet iz korijena transformirao načine na koji obavljamo božićni shopping, provodimo vrijeme s najmilijima i obilježavamo dragocjene trenutne.

Image

https://gdehr.hit.gemius.pl/_%5BTIMESTAMP%5D/redot.gif?id=zNFFLvfjNTWps63O9vQNM7de7Om8aHfh9yiHeKGLQGn.Z7/fastid=anbxjpyavrwrnwllvryfmoedpkng/stparam=macjbmpjbc/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo