pitanje suzbijanja / Kako stati na kraj korupciji u državnim tvrtkama? Još uvijek nemamo ni ključni dokument s mjerama

Građani nemaju povjerenja u pravosuđe

8.4.2021.
21:00
VOYO logo

Slučaj ponovno uhićenog Dragana Kovačevića otvorio je pitanje - kako stati na kraj korupciji u državnim tvrtkama? Opozicija ima nekoliko prijedloga, no upozoravaju da još nije donesena Strategija suzbijanja korupcije za idućih 10 godina. Kada će ona biti donesena i kako je moguće da je o korupciji u Saboru govorio glavni akter afere "Kaj bi ti štel" - Žarko Tušek.

Povećana transparentnost

Lijek za borbu protiv korupcije - oporba je pronašla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Povećanom transparentnošću, imovinskim karticama, mehanizmima javne nabave koji bi trebali biti sličniji i onima u državnim tijelima'', rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik.

''Čarobnog štapića nema, samo strah da ćete biti kažnjeni je najbolja prevencija korupcije'', izjavio je Nikola Grmoja, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za početak, mi bi trebali krenuti s transparentnim poslovanjem i digitalizacijom procesa'', rekla je Vesna Vučemilović, saborska zastupnica.

''Ja bih voljela vidjeti jedan proces koji je pokrenut da je završen u jedno pristojno vrijeme'', komentirala je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOVAČEVIĆ PONOVNO UHIĆEN /

Kovačeviću i suokrivljenicima određen jednomjesečni istražni zatvor

Image
KOVAČEVIĆ PONOVNO UHIĆEN /

Kovačeviću i suokrivljenicima određen jednomjesečni istražni zatvor

'Vlada vodi borbu protiv korupcije'

Pozicija pak drži kontru.

''Vlada vodi odlučnu borbu protiv korupcije, mislim da smo svi svjesni toga da su Uskok, a isto tako i DORH neovisna i samostalna pravosudna tijela i ja bih rekao da to jučerašnji slučaj najbolje i pokazuje'', kazao je Damir Habijan, saborski zastupnik.

No, kako se boriti protiv rak- rane hrvatskog društva, kada za korupciju još uvijek nemamo ni ključni dokument s konkretnim mjerama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strategija će kroz nekoliko tjedana izaći u javno savjetovanje, dakle ona je u završnoj fazi i vjerujem da ćemo propisati adekvatne mjere i aktivnosti koje će ići i u smjeru prevencije protiv korupcije, a isto tako jačanja transparentnosti na svim razinama'', kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

A upravo je o korupciji i javnoj nabavi ispred Kluba HDZ-a govorio Žarko Tušek, isti onaj koji je u aferi "Kaj bi ti štel" snimljen kako pokušava kupiti vijećnika.

''Vladajuća stranka odredi saborskog zastupnika da govori o javnoj nabavi i transparentnosti, koji je osumnjičen za kupovinu vijećnika. To govori koliko je to besmislena poruka. To govori o besmislenosti rasprava u Saboru'', izjavio je Miro Bulj, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pojavu osude, a druga spase. Tako da većina ovih koji su uhvaćeni u nekim nepodopštinama, HDZ je zbrinuo na neka manje vidljiva mjesta'', kazao je Bauk.

A da građani nemaju povjerenja u pravosuđe, pokazalo je i naše posljednje istraživanje, a prema kojem čak 60 posto ispitanika, kao najveći problem navodi, upravo korupciju. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo