KAKO SMO KUPILI NAŠ STAN U CENTRU: / 'Našli smo ga slučajno i platili ispod 2000 eura po kvadratu. Nije bilo skrivanja pukotina...'

Image

Kako do stana? Pitanje je to koje godinama muči naše brojne sugrađane. Tržište ne miruje, cijene rastu, a prva nekretnina čini se kao nemoguća misija.

26.3.2021.
7:03
VOYO logo

Ljudi koji godinama pokušavaju pronaći nekretninu za kupnju u posljednjih godinu dana nailaze na brojne prepreke. Pandemija koronavirusa donijela je krizu, a potencijalnim kupcima u Zagrebu posljedice potresa zadale su još problema jer cijene su odletjele visoko. I još se uvijek tako drže.

U cijelom tom kaosu svoj krov nad glavom pronašli su 41-godišnja Mia i 42-godišnji Kruno, supružnici iz Zagreba. Mia je po zanimanju profesorica engleskog i njemačkog jezika dok je njezin suprug znanstvenik te im mjesečna primanja iznose ukupno 19.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKA POTRAGA ZAGREBAČKE PROFESORICE: /

'30 godina ću otplaćivati kredit za stan s jednom spavaćom sobom, cijene luduju...'

Image
TEŠKA POTRAGA ZAGREBAČKE PROFESORICE: /

'30 godina ću otplaćivati kredit za stan s jednom spavaćom sobom, cijene luduju...'

Image
Image

Mia i Kruno otkrili su nam kako je izgledala potraga za njihovom prvom nekretninom

Stan od 64 kvadrata kupili su u centru Zagreba početkom 2021. godine.

'Shvatili smo da bi nam rata kredita iznosila otprilike kao najamnina'

Njihov stan je trosoban te se sastoji od dnevnog boravka, spavaće i dječje sobe. Stan se nalazi u starijoj zgradi, a na kupnju su se odlučili nakon što su doživjeli drugo otkazivanje stana od najmodavca. Naime, dvije godine ranije morali su tamo preseliti s druge podstanarske adrese. Budući da im se više nije dalo seliti po metropoli, i to još s djetetom, odlučili su da je vlastiti dom najbolja opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mia i Kruno pokazali su nam svoj dnevni boravak

"Shvatili smo da bi nam iznos rate kredita bio otprilike kao i najamnina te da smo u situaciji u kojoj si možemo priuštiti stan. Što se tiče APN-a, subvenciju nismo uspjeli iskoristiti, no suprug je digao kredit. Imali smo i ušteđevinu koju smo iskoristili za polog, adaptaciju i slično. Nekretninu smo vrlo brzo i pukim slučajem pronašli na internetskom oglasniku.

Stan je smješten u zgradi iz 1939. godine, a budući da je bio za adaptaciju, vrlo povoljno smo ga i kupili. Cijena je bila ispod 2000 eura po kvadratu. U adaptaciji nam je puno pomogao svekar i prijatelji pa nas to nije puno izašlo", govori Mia i dodaje da ona i Kruno smatraju kako je upravo ta cijena kvadrata prihvatljiva za Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Supružnici kažu da su imali dosta sreće kada je u pitanju kupovina stana

Profesorica kaže da taj iznos cijene kvadrata ide uz primanja građana. No, smatra da su kvadrati u Zagrebu generalno preskupi, osobito zbog općeg stanja grada i plaća stanovnika. "U nekim dijelovima grada kvadrati imaju vrlo europske cijene, zbilja ne znam tko si to može priuštiti", komentira naša sugovornica.

'Drago nam je da nije bilo skrivanja pukotina od potresa u stanu'

Najveći problem u vezi kupnje njihova stana, kaže Mia, bio je što vlasnica zapravo ne živi u Hrvatskoj. Zato su supružnici imali otežanu komunikaciju s njom te su ponekad njezine reakcije bile dosta spore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osim spavaće, u stanu imaju i dječju sobu

Kada je u pitanju banka, 41-godišnjakinja kaže da je taj dio odrađen korektno. Ipak, ističe da su uvjeti za dobivanje kredita bili vrlo rigorozni, što smatra da je posljedica situacije s koronavirusom. Budući da je zgrada stara, Mia i Kruno obratili su najviše pažnje na stanje u nekretnini nakon potresa.

Image

U adaptaciji stana supružnicima su pomogli obitelj i prijatelji

"S obzirom na to da je stan bio za adaptaciju, 'kozmetičkih' preinaka nije bilo, kao ni skrivanja pukotina. Zato smo odmah bili zadovoljni viđenim, a moram reći da je i zgrada u odličnom stanu. Ovo je bio prvi stan koji smo pogledali i istog trena se za njega odlučili jer nam je savršeno odgovarao lokacijom i cijenom", otkriva profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Život u centru ne bi trebao biti neki poseban luksuz'

Mia i Kruno priznaju da su imali sreće sa svojom prvom nekretninom, no znaju i što bi se dogodilo da nije bilo tako.

"Vjerojatno bismo se morali preseliti u neki dio grada koji nije toliko blizu našim poslovima, školi, vrtiću i drugim aktivnostima. Možda bismo bili u kvartu koji ne odgovara našem stilu života. Mislim da život u centru Zagreba ne bi trebao biti nikakav poseban luksuz, no gledajući cijene, primijetila sam da kvadrati i u drugim dijelovima grada 'divljaju'. I dalje su najpovoljniji Dubrava i Sesvete, dok primjerice nama ti dijelovi nisu prihvatljivi iz praktičnih razloga. Inače cijene četvornog metra na lokaciji gdje smo mi kupili stan idu za najmanje 2000 eura po kvadratu", kaže Mia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj, Mia komentira da ni ona ni muž nikada ne bi kupili stan da je najam uređen kao u Njemačkoj i Austriji.

"No, kod nas su problem i jadne mirovine pa onda s tom penzijom ne možeš plaćati najam i ostale troškove, poput primjerice lijekova", govori naša sugovornica i zaključuje da u Hrvatskoj nema nikakve strategije za stambena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kupujete nekretninu ili ste je nedavno kupili i želite nam ispričati Vašu priču? Javite nam se na netvijesti@rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte i ostale tekstove iz serijala Nemoguća misija: Prva nekretnina:

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo