Kako se Tomislav s Tajlanda vratio kao Maja

Maja je 30-godišnja inženjerka u zagrebačkoj podružnici jedne velike međunarodne IT kompanije koja se do samo prije mjesec i pol odazivala na ime Tomislav.

11.7.2010.
22:06
VOYO logo

Maja je visoka, vitka brineta, decentno našminkana, s elegantnim okvirima za naočale u skladu s naušnicama. Operaciju promjene spola obavila je na Tajlandu jer se tamo nalazi jedna od najpoznatijih klinika za promjenu muškog spola u ženski.

U Zagrebu se takva operacija ne može obaviti, dok u Beogradu postoji klinika mnogo jeftinija od tajlandske. No, beogradski su liječnici obavili oko 200 operacija promjene spola, a liječnik koji je operirao Maju odradio ih je više od 1500, pa ga je Maja izabrala jer, između ostalog, sve potrebne rekonstrukcije obavi tijekom jedne operacije. Operacija je Maju ukupno koštala oko 20.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislila sam da će mi to biti najgori dan u životu, dan kad moram reći kolegama da ću promijeniti spol. Dan kad ću prvi put, nakon operacija, doći na posao kao žena", prepričala je Maja za Jutarnji list.

Bila sam stereotipni dječak, ali znala sam da nešto nije u redu

Kaže da je bila tipični, gotovo stereotipni dječak, da je voljela autiće i bagere, ali da je oduvijek znala da nešto nije u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo konkretno sjećanje seže u moju osmu godinu. Sjećam se da sam bila potpuno zbunjena. Osjećala sam da sam ja zapravo curica, teško je to objasniti. Znam da sam svaku večer molila Boga da se probudim kao djevojčica", ispričala je Maja.

Kaže da je čak do 28. godine bila izrazito muškobanjasta, a znala je burno reagirati na neke 'ženskaste' poteze prijatelja ili poznanika. Ipak je u tajnosti i na svoju ruku počela eksperimentirati s hormonskim pripravcima koje koriste transrodne osobe i osobe 'u tranziciji', nakon čega je odlučila potražiti stručnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirala je dr. Natašu Jokić-Begić, psihologinju koja se bavi problematikom transrodnih osoba, a potom je otišla endokrinologu. No, iskustvo u zagrebačkoj bolnici je bilo loše, pa je nalaze odnijela u Beograd.

Osobe koje žele promijeniti spol moraju inače godinu dana posjećivati psihologa te živjeti u novoj rodnoj ulozi, a nakon toga minimalno godinu dana uzimati hormonske pripravke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za operaciju je prvo rekla mami

"Ja to nisam u potpunosti prošla. Pila sam redovito hormone godinu i pol prije operacije, ali nisam živjela novu rodnu ulogu", nastavlja Maja. Kad je uzela hormone, kaže, doživjela je jače emotivne nego fizičke promjene.

Prvi je put odlučila otkriti svoj tajni život i nekome iz svojeg bliskog kruga, i to svojoj mami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvatila je to jako teško. Nije joj bilo jasno otkud sad to, kako sam došla na to. Stalno to ponavlja - kako? Nikada nisi bio ženskast, uvijek si bio pravi dečko. Na dan moje operacije bila je potpuno shrvana. Tek se sada miri s tim, kad je sve nepovratno, konačno. Tata je to prihvatio mnogo bolje", kaže Maja, i dodaje da je brat prekinuo svaki kontakt s njom.

Privikavanje na novi život ide joj dobro, a kolege na poslu je prihvaćaju. Ipak, još joj se katkad zna dogoditi da priča u muškom rodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam konačno ono što jesam", zaključila je Maja.

Prof. Nataša Jokić Begić, psihologinja Centra za kliničku psihologiju i izvanredna profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta, procjenjuje da najmanje stotinjak osoba u Hrvatskoj "živi u krivom tijelu", a desetak ih je u različitim fazama tranzicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo