toplinski val / Kako se klimom rashladiti i pri tome uštedjeti, stručnjaci imaju rješenja: 'Vrijeme je nepodnošljivo'

Vruće je toliko da su pali lipanjski rekordi. Knin se pržio na čak 40, Rijeka 38, a u Senju je temperatura skočila na 37 stupnjeva

28.6.2022.
20:00
VOYO logo

Hrvatska vrije na vrhuncu toplinskog vala. Svaka čast svima koji rade na otvorenom, pa tako i našim ekipama. Knin, Rijeka i Senj ruše temperaturne rekorde, a niz s rekorderima mogao bi se nastaviti i sutra. Kako onda preživjeti pasje vrućine?

Najlakši način je klimatizirati prostor u kojem boravite. A zato se i ruše rekordi potrošnje struje koja je pak nikad skuplja. Ovih dana najtraženiju robu, Silvija je jedva dočekala. Stigla joj je u pravi čas, jer u potkrovlju na plus 40, posljednjih je dana - disala na škrge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad u zadnje vrijeme je baš nepodnošljivo, pogotovo u ovom potkrovlju koje se ugrije, nepodnošljivo. Tako da navečer spavat, stvarno je teško. Tako da se nadamo da će sad s ovom klimom biti puno puno bolje. I konačno ćemo moći normalno spavati'', kazala je Silvija Sadrić iz Zagreba.

Da dođe na red čekala je gotovo mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znači imamo od 50 do 100 mailova i poziva dnevno što je puno više nego proteklih godina za ugradnju i prodaju klima uređaja'', rekao je Ivan Vranek, vlasnik tvrtke za servis i prodaju rashladnih uređaja.

Stoga i ne čudi da se mnogi žele ugurati na sve moguće načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima slučajeva gdje nam nude kao više novaca pa da dođemo ranije, međutim držimo se svojih termina i nije nam to opcija'', komentirao je Vranek.

Vruće je toliko da su pali lipanjski rekordi. Knin se pržio na čak 40, Rijeka 38, a u Senju je temperatura skočila na 37 stupnjeva. Građani bez klime jednostavno ne mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najmanje 3-4 sata dnevno, to nije puno a sad ovih dana i više. Bez klime nema života u Dalmaciji'', izjavio je Slobodan Šaponja iz Zadra.

Image
PRIJE 120 GODINA /

Ovih dana svi govore da je klima jedan od najboljih ljudskih izuma. Ovo je gospodin koji je zaslužan za to

Image
PRIJE 120 GODINA /

Ovih dana svi govore da je klima jedan od najboljih ljudskih izuma. Ovo je gospodin koji je zaslužan za to

''Nisam pobornik klima uređaja, kao i nekih drugih modernih stvari, ali se opet njima koristim koliko je nužno jer su korisne'', rekla je Lada Burčul iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisne, ali i jedne od najvećih "žderača" nikad skuplje struje. Kako se klimom rashladiti i pri tome uštedjeti, stručnjaci imaju rješenja.

''Kad bi se pridržavali recimo na dnevnoj razini tako da se ne stavlja baš rashlađivanje na 18, nego na 25, 26 - to može biti ušteda i može biti upola manji račun nego što bi to inače bio da se baš stavlja na maksimalno rashlađivanje'', izjavio je energetski stručnjak Vladimir Sabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo na maksimalno, obožavaju turisti. Iznajmljivači se žale - klimu ostavljaju upaljenu po cijele dane.

''Definitivno postoje oni iznajmljivači koji prate svoje goste kad ulaze i kad izlaze, i onda se zna dogoditi da iznajmljivači s recepcije gase ili pale klimu jer imaju takve mogućnosti'', rekao je Danijel Radeta, vlasnik agencije za booking apartmana u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nemaju vremena goste pratiti, otišli su korak dalje.

''Oni traže neka nova rješenja, a to su i senzori koji se stavljaju na prozore – tako kada se npr. slučajno otvori prozor, senzor je povezan s prozorom i on automatski gasi klimu'', kazao je Radeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok kod nas na struju paze samo iznajmljivači, čelnici Njemačke i Francuske svoje građene već pozivaju na štednju - a sve kako bi se najesen pripremili za moguću energetsku krizu.

Dokad će Hrvatska biti pod pekom i na udaru toplinskog vala i može li se koji dio Hrvatske nadati kiši - reći će nam RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nastavlja nam se ovaj izraženi toplinski val i idućih dana, a onih pljuskova kojih bude danas i sutra na krajnjem zapadu zemlje, osobito uz granicu sa Slovenijom, gotovo da i neće donijeti nikakvo značajnije osvježenje. Štoviše, samo će pojačati osjećaj sparine nakon što prođu'', kazao je Ribarić.

''Val vrućine malo će popustiti u danima vikenda, no bit će samo malo manje vruće, točnije malo će se lakše disati'', dodaje meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo