KAKO RADI 'STOP COVID-19'? / Evo što morate napraviti kako biste spriječili zloupotrebu i zaštitili se

Image
Foto: Lana Slivar Dominic/HINA/POOL

Da bi izbjegli zloupotrebu potrebno je upisati kod koji vam na raspolaganje daje liječnik ili epidemiolog nakon što s njim obavite razgovor

27.7.2020.
16:43
Lana Slivar Dominic/HINA/POOL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavljaju mobilnu aplikaciju "Stop COVID-19", javlja N1.

Image
EPIDEMIOLOZI IMAJU NAJNOVIJA PRAVILA: /

Pogledajte koji su novi kriteriji za izlazak iz karantene i samoizolacije

Image
EPIDEMIOLOZI IMAJU NAJNOVIJA PRAVILA: /

Pogledajte koji su novi kriteriji za izlazak iz karantene i samoizolacije

"Predočit ću vam kako je teklo promišljanje., 8.4. je donesena preporuke Komisije, poglavito u vezi s mobilnim aplikacijama. Ova aplikacija ne prati određene lokacije već je usmjerena praćenju kontakata. 15.4. 2020. sve zemlje članice donijele su zajednički paket alata na temu mobilne aplikacije za praćenje kontakata, pozitivno mišljenje je dao i EU odbor za zaštitu podataka. 15.7. Na europskom nivou je 15.7 donesena provedbena odluka, nismo u zaostatku za ostalim zemljama. Desetak članica je lansiralo aplikaciju. Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike", rekao je na samom početku Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacija je dobrovoljna

Što se tiče aplikacije, ona je dobrovoljna, kibernetički sigurna, koristi samo privremene i anonimne podatke, nema skupljanja podataka o korisnicima, dodao je.

Bilić je pojasnio kako radi aplikacija, koristi bluetooth, u svrhu zaštite podataka mobiteli izmjenjuju takozvane ključeve, svi zapisi o ostvarenim kontaktima dva mobitela zabilježeni su isključivo u dva uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjenjuju se ključevi, ne traže se osobni podaci. Kada se netko od korisnika razboli, na dobrovoljnoj bazi je potrebno obavjestiti korisnike, na anonimnoj bazi biste dobili informaciju da ste u određenom razdoblju bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Da bi izbjegli zloupotrebu, da se ta opcija aktivira, potrebno je upisati kod koji vam na raspolaganje daje liječnik ili epidemiolog nakon što s njim obavite razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako u slučaju da se netko zarazi, kada je potrebno upisati kod koji ste dobili od liječnika, računaju na savjest građana da tu informaciju žele podijeliti. Tada svi koji su bili u kontaktu na svom uređaju vide obavijest i tri razine informacija, što se preporučuje i kako dalje postupati kao osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo