poduzetnice, a ne umirovljenice / Kako preživjeti u mirovini? Ne dajte se, pokrenite biznis - Ankici i Jelki je to pošlo za rukom

Ima li na tržištu rada mjesta za umirovljenike? Naizgled besmilseno pitanje s obzirom da posla nema ni za one koji su u ponoj radnoj snazi, ali ima primjera koji govore da se i u poznim godinama može kad se jako hoće i mora

8.3.2016.
23:00
VOYO logo

Čisti, pegla, pere i tako dobro zarađuje. Ankica Livić je postala poduzetnica u šesdesetima. U mirovini je pokrenula uspješan biznis pospremanja po kućama, iako je po zanimanju - računovotkinja. 

"Dok su mi zdrave ruke i noge, dok sam ja zdrava, mogu apsolutno sve raditi. To sam radila kao majka i domaćica cijeli život", kaže Ankica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Lijepa priča iz Osijeka /

Umirovljenica u poduzetničkim vodama: s ušteđevinom digla kredit i otvorila slastičarnicu

Image
Lijepa priča iz Osijeka /

Umirovljenica u poduzetničkim vodama: s ušteđevinom digla kredit i otvorila slastičarnicu

Ali danas to radi za stotine klijenata. Ima tri zaposlenice, web stranicu, i od ljeta vodi uspješan posao. Toliko uspješan da joj telefon stalno zvoni, a nove klijente nema kamo upisati. 

"Vjerujte, nisam očekivala. Vjerovala sam u to kad sam krenula, ali to je bilo skromno", kaže Ankica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 60. nije uspjela pronaći posao u struci, ali nije očajavala. Pa sad uz mirovinu zarađuje jednu prosječnu plaću. A početno ulaganje bilo je - 170 kuna biljega 70 i 100 u gradski proračun, i to je to.

Malo više je uložila osječka poduzetnica Jelka Kujundžić koju nazivaju baka s kolačima. U 64. je podigla kredit i ušteđevinu - i otvorila slastičarnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga da mi život ne prolazi, da zadnje godine života ne sjedim kod kuće. Iako su mi svi prijatelji, svi poznanici rekli da ću propasti, da ne idem u Sunčanu ulicu, ja sam rekla ili ću ja nju oživijet ili me neće biti", kaže umirovljenica i vlasnica slastičarnice Jelka.

I tako sada dnevno napravi i proda 500 kremšnita - i zapošljava još četiri djelatnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda su ove dvije poduzetnice u mirovini dobar primjer za zaposlenike državne uprave koje vlada za penziju planira namamiti otpremninom. U sindikatima vjeruju kako će to privući tisuće ljudi pa su izračunali i kolika bi mogla biti otpreminina. 

"Niža stručna sprema može se nadati 60 do 80 tisuća kuna, dok se srednja stručna sprema može nadati 80 do sto tisuća kuna", kaže Siniša Kuhar iz sindikata državnih službenika i namještenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s tim novcima se može svašta, ako je netko inovativan, kažu na portalu Moj posao. Za poduzetništvo nikad nije kasno. 

"Može i bez 100 000 kuna. To je dobro da ima, jer može podmiriti život par mjeseci ili nešto početno uzeti. Računalo košta par tisuća kuna, vi možete stvoriti proizvod vrijedan par milijuna eura. To je optimistična priča, ali moramo pokušavati", kaže Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Ankica s početka ove priče je pokušala i uspjela. Nije došlo do milijuna eura, ali jest do uspješnog biznisa koji planira i proširiti. 

"Ramišljam da bi se proširila na more. Zovu me na Krk i u Split, imamo puno lijepih zamisli", kaže Ankica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš to je, kaže, najvažnije - imati ideju i volju. 

A jedna junakinja iz ove priče, gospođa Ankica Livić bila je gošća RTL Direkta, gdje je otkrila što ju ja natjeralo da s 61 godinom krene u biznis. Što je još ispričala Zoranu Šprajcu, pogledajte u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo