Domova je malo / Kako naći studentski smještaj u Rijeci? Tko ga nađe za 300 eura na mjesec prošao je odlično

Tko ih nađe smještaj za 300 eura na mjesec, prošao je odlično

28.7.2019.
21:44
VOYO logo

I s odličnim rezultatima mature mnogi se pitaju što je teže - upisati fakultet ili naći studentski smještaj? Kada je Rijeka u pitanju - čini se da je veći problem smještaj. 

Naime, više od polovine studenata, njih oko osam, tisuća, dolazi izvan županije i treba krov nad glavom. Kako u dva studentska naselja ima manje od 1400 mjesta, potražnja je velika, a najamnina stanova preskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mia i Romana žive u istome domu, završile su prvu godinu medicine i nadaju se kako će od jeseni biti cimerice. Za dom na Turniću kažu da je star, ali uredan. Na katu ih je 40 i svi dijele kupaonicu i malu kuhinju.

"Stanovi jesu malo komforniji, ali kad se usporedi sve, onda je za studente, mislim meni osobno, stvarno sam zadovoljna tu", kaže Mia Mihaljević iz Livna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romana Kuzmić u Rijeku je na fakultet došla iz Križa, a o smještaju kaže: "Vrlo lako je odlučiti ako niste baš pri novcima".

Naselje s pet objekata izgrađeno prije sedamdesetak godina ima 650 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sobe variraju od 385 kuna do 400 kuna za samice. Kvadratura se kreće od 10 do 20 kvadrata, uvijek imamo puno više zainteresiranih nego mjesta", rekao je upravitelj Studentskog doma Ivan Goran Kovačić Rijeka, Dražen Vukelić.

Zato uskoro kreće masovna potražnja stanova za najam. A one su već skočile za 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najtraženiji su manji stanovi, 40-ak kvadrata, garsonijere kakvih na tržištu ima malo, tako da najprije oni nestanu", kaže Branko Tepeš, direktor agencije za nekretnine.

Tko ih nađe za 300 eura na mjesec prošao je odlično, a dvosobni idu i po 500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Apeliram na sve one koji traže smještaj da to učine čim prije jer u devetom mjesecu stanova već kronično nedostaje", rekao je Tepeš.

Osim na Turniću postoje i ušminkani paviljoni na Trsatu otvoreni prije tri godine sa 700 kreveta. Nedovoljno, iako je broj prijavljenih za mjesto u oba doma ove godine pao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lani je bilo oko 2150, a do danas, danas je zadnji dan za prijavu, smo zaprimili 1910 prijava", kazala je Ivana Gaćina, voditeljica natječaja Studentskog centra Rijeka.

Krevet u kampusu skuplji je nego u domu na Turniću: "532,50 kuna, cijena je ista od otvaranja naselja koje je bilo 2016. godine. Odlukom Studentskog centra neki studenti plaćaju i nižu cijenu smještaja koja iznosi 225 kuna mjesečno", kaže Neža Kurilić, rukovoditeljica smještaja Studentskog centra Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon žalbenoga roka, iza 20. kolovoza znat će se tko će krevet u Rijeci plaćati oko 300 kuna, a tko deset puta skuplje.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo