KAKO JE MOGUĆE DA JEDAN LOPOV NOŽEM RANI 4 POLICAJCA? / Stručnjak za sigurnost objasnio kako je došlo do incidenta

Image
Foto: Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Napad na četvoricu splitskih policajaca koje je početkom tjedna nožem ozlijedio jedan provalnik još uvijek je tema stručnih analiza.

5.5.2018.
10:01
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su ga zatekli u provali lopov se sukobio s interventnim policajcima. Prije nego što su oni upotrijebili vatreno oružje ne bi li ga zaustavili uspio je raniti četvoricu.

Zakon pred policajce postavlja prepreke

Sigurnosni stručnjak i bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila u razgovoru za Index objasnio je što je kumovalo ovom incidentu i činjenici da su policajci umalo izvukli deblji kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOĆNA DRAMA U SPLITU: /

Provalnik potegnuo nož na policajce, oni otvorili paljbu na njega; ozlijeđeno ukupno pet osoba

Image
NOĆNA DRAMA U SPLITU: /

Provalnik potegnuo nož na policajce, oni otvorili paljbu na njega; ozlijeđeno ukupno pet osoba

"Za početak, Zakon o policijskim poslovima i ovlastima je nejasan, pogotovo članak 91. koji ima četiri kriterija - policijski službenik ovlašten je uporabiti vatreno oružje u nužnoj obrani, u krajnjoj nuždi, ako na drugi način ne može uhititi osobu te ako ne može spriječiti bijeg osobe", objašnjava Cvrtila i dodaje: "Granica za uporabu vatrenog oružja protiv osobe zatečene u izvršenju kaznenog djela ili uhićenja je kazneno djelo za najmanje deset godina zatvora. Jasno je da je takva odredba teško održiva u praksi jer je primjenjiva samo na nekoliko kaznenih djela poput teškog ubojstva, genocida, terorizma te napada na zrakoplov ili brod".

Zbog takvih zakonskih odredbi policajci se jednostavno boje pucati. Naime, nije izvjesno da u toj milisekundi donesu svaki put potpuno ispravnu odluku o uporabi oružja, te strepe da će zbog greške završiti na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uporaba elektrošokera, dobra ideja

Cvrtila, kao i policijski sindikati, zato predlaže da se u zakonu jasno propišu kaznena djela kod kojih policijski službenik može uporabiti vatreno oružje ako na drugačiji način ne može uhititi ili spriječiti u bijegu osobu zatečenu u počinjenju kaznenog djela. Podržava i prijedlog sindikata o uvođenju elektrošokera u policijsku opremu

"Ta rasprava traje već pet-deset godina. Iskreno, ne vidim razlog zašto se elektrošokeri ne bi koristili. Puno lakše i kvalitetnije bi se rješavale situacije poput ove u Splitu, bez pištolja i noževa. Elektrošoker je puno efikasnije sredstvo od vatrenog oružja i uvjeren sam da u 99 % slučajeva ne ostavlja nikakve posljedice", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo