'nepravedan dug' / Kako je barba Ante pobijedio sustav: imao 698 kazni za parkiranje i ne mora platiti nijednu

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kada je parkirao svoj kamionet na zadarskom Poluotoku, 79-godišnji Ante Božić nije htio platiti kaznu. Djelatnici Obala počeli su mu ostavljati ispod brisača kaznu. Pa još jednu, i još jednu...

14.3.2017.
8:01
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sve je počelo s prvom parkirnom kartom. Kada je parkirao svoj kamionet na zadarskom Poluotoku, 79-godišnji Ante Božić nije htio platiti kaznu. Djelatnici Obala počeli su mu ostavljati ispod brisača kaznu. Pa još jednu, i još jednu, piše 24sata.

S vremenom se njegov kamion više nije mogao vidjeti od tolikih silnih kazna, ali se Ante nije dao. Nije se dao čak ni kad je njegova supruga počela negodovati jer su mu počeli stradati živci i zdravlje. U jednom je trenutku morao psihijatru, a u međuvremenu je stigla i kazna. Godine 2013. je već imao 698 neplaćenih kazni, točnije, dnevnih parkirnih karti i dug veći od 60.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dug je bio nepravedan i nezakonit te se nisam mogao pomiriti s tim", izjavio je Ante.

Htio je istjerati pravdu. Prvu presudu je izgubio. A onda je promijenio odvjetnika i dobio sljedeće dvije - pravomoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te dvije presude o nezakonitosti ovoga što mi žele naplatiti upravo su postale 
pravomoćne jer su ih potvrdili županijski sudovi u Rijeci i Osijeku. Pobijedio sam.
 Pravda je spora, ali dostižna. Zahtijevam da mi se Edo Duka, direktor komunalnog 
poduzeća Obala i lučice, javno ispriča zbog mobbinga", kazao je Ante pa nadodao kako ujedno traži da mu se izbriše dug na osnovu pravomoćne sudske presude te da mu dopuste da kupi godišnju parking kartu koju sad ne može kupiti jer Obala i lučice to ne dopuštaju ako postoji dug.

A za izgubljenu presudu podnio je prijedlog za ponavljanjem postupka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odvjetnik Marin Birkić je u drugom slučaju na sudu srušio odluku Grada Zadra koja se odnosi na razdoblje od 2009. do 2014. godine.

Tu je gradsku odluku Visoki upravni sud o organizaciji naplaćivanja stavio izvan zakona jer za njezino donošenje nikad nisu zatražili suglasnost MUP-a. Kako je odluka ukinuta, odvjetnik tvrdi da pravni poslovi sklopljeni na temelju takve nezakonite odluke ne mogu biti valjani i traži ponavljanje postupka. Štoviše, tvrdi da su i sva naplaćivanja parkirališta na pomorskom dobru u Zadru, od Branimirove obale do onih na Poluotoku, nezakonita jer Obala i lučice uopće nemaju koncesiju za naplaćivanje, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo