prvi hrvatski 'tax-free' grad / Bjelovarski gradonačelnik svakog poduzetnika koji želi investirati na području grada oslobađa komunalnih naknada na pet godina!

Grad Bjelovar na tri godine potpuno ukida i komunalnu naknadu i komunalni doprinos za svaku tvrtku koja zaposli 10 ljudi. Prilično velik rizik za gradski proračun obzirom da je riječ o nekoliko milijuna kuna. Zašto misle da će im se isplatiti, provjerite u prilogu

12.12.2017.
22:28
VOYO logo

Mala porezna reforma koja je krenula početkom ove godine donijela je građanima i poduzetnicima nešto niže poreze, a proračunu nešto veće prihode. Logika je jednostavna, kad su porezi manji, građani više troše, a poduzetnici više prijavljuju nego što utajuju. 

Nažalost tom logikom se i državna i lokalna vlast jako teško i jako rijetko koriste, o tome ćemo uskoro razgovarati s ministrom financija. Ali evo i na lokalnoj razini dobrog primjera. Grad Bjelovar na tri godine potpuno ukida i komunalnu naknadu i komunalni doprinos za svaku tvrtku koja zaposli 10 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilično velik rizik za gradski proračun obzirom da je riječ o nekoliko milijuna kuna, zašto misle da će im se isplatiti, provjerio je Josip Antolić.

Već 20 godina Blaž se bavi prijevozom. Ima pet radnika i isto toliko velikih kamiona. Imao ih je i više, ali ih je prodao jer ih nije imao tko voziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pokretne podove za prijevoz sječke, drveta, drvnih sortimenata i to je eto glavna nam djelatnost u prijevozu", Blaž Barišić, Autoprijevoz Barišić Bjelovar.

Pa se iz tog posla - sasvim prirodno rodila i ideja za njegovu iduću veliku, 700 tisuća eura tešku investiciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiram otvoriti proizvodnju peleta, radio bih to na području Bjelovara, dali zona Lepirac ili gdje već grad bude imao slobodno područje, tu bih napravio nove hale, zaposlio od 8 do 12 ljudi", otkriva Barišić planove za budućnost. 

Nije ni pomišljao da novac uloži izvan Bjelovara, jer baš taj grad - uskoro postaje prvi tax free grad u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da ćemo svakog poduzetnika koji želi investirati na području grada Bjelovara, postojećeg i onog koji dolazi u grad Bjelovar osloboditi komunalnog doprinosa, komunalne naknade i dat ćemo mu zemljište za jednu kunu", najavio je Dario Hrebak (HSLS), gradonačelnik Bjelovara.

I tako pet godina! U tom razdoblju maksimalni poticaj smije iznositi do tri milijuna kuna. A zauzvrat grad traži otvaranje novih radnih mjesta i ulaganje. Zbog preraspodjele poreza na dohodak - gradski će im proračun od nove godine biti 10 milijuna kuna teži, a sve namjeravaju uložiti u gospodarstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po ovome što čujem, mislim da je to sjajna ideja", kaže Mateo iz Bjelovara.

"Pa mislim da je to jedan vrlo pametan potez", složio se i Stevo Đurđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra prilika za Bjelovar i za Veleučilište da zaposli svoje studente. 

Baš na veleučilištu i smjerovima mehatronike i računarstva - u gradu vide priliku za razvoj IT sektora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IT sektor, IT kompanijama koji žele doći u Bjelovar nudi komunalni doprinos za kunu, naknada za kunu, zemljište za kunu, režijski troškovi u našoj zgradi za jednu kunu, što se tiče IT-a, apsolutno sve je gratis, dođite ovdje u Bjelovar, zapošljavajte nove ljude, stvarajte nove proizvode", šalje pozivnicu gradonačelnik Hrebak. 

Žele ljude potaknuti na poduzetništvo, i od Bjelovara stvoriti poduzetničku meku.
Ono što kažnjavanjem sitnih propusta i represijom ne radi Porezna uprava. Na to je za posjeta Bjelovaru upozorila i predsjednica, a slaže se i gospodarska komora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da ne bi trebali kažnjavati se poduzetnici za neke sitne pogreške, sve dok su one u zakonskim okvirima nekim i ne oštećuju državu. Smatramo da bi porezna trebala biti partner u poslovanju poduzetnika, a manje policajac", Martina Posavac Čurić, HGK - ŽK Bjelovar.

Pozitivnim mjerama u Bjelovaru žele i potaknuti radnike da ostaju i žive ovdje. Jer dok pada nezaposlenost, pada i zaposlenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo