Kako dati otkaz službeniku u tri koraka

Iako se približava prva godišnjica od obećanja da će se sastaviti Registar javnih službenika, ministar uprave Davorin Mlakar izjavio je kako ih ima između 230 i 240 tisuća.

24.2.2011.
17:35
VOYO logo

Vlada predlaže da se službeniku uruči otkaz ako:

1. državni službenik povjerene poslove ne obavlja stručno, učinkovito i u propisanim rokovima, 2. službenik nakon dva uzastopna pisana upozorenja čelnika tijela ili nadređenog službenika i dalje ne obavlja povjerene poslove sukladno zakonu, 3. pod uvjetom da je između dva pisana upozorenja iz stavka 2. protekao rok od najmanje 15 dana te službenik u daljnjem roku od 15 dana nije otklonio nepravilnosti i propuste u radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sada će državnim službenicima biti potrebno samo godinu dana klasičnog "zabušavanja" na poslu da bi dobili ocjenu "ne zadovoljava" i po sili zakona dobili otkaz, umjesto dosadašnje dvije godine "zabušavanja".

Ako službenik "ne zadovoljava" znači da nema znanja i stručnosti "za ostvarivanje minimuma standarda kvalitete rada te pouzdanog i prihvatljivog obavljanja poslova, koji ima značajne pogreške u radu ili postupanju", učestalo probija rokove, nema interesa za kvalitetu svog rada i ne obazire se na opomene nadređenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih 15 godina nije bilo odredbe o izvanrednom otkazu. Temeljem ocjene "ne zadovoljava" od 2005. naovamo nitko nije ostao bez državne službe.

Izrada Registra javnih službenika košta nevjerojatnih deset milijuna kuna. U Ministarstvu izradu baze podatka zaposlenih u bolnicama, školama i drugim javnim ustanovama ne znaju logično objasniti. Naime, nikako ne mogu dokazati zbog čega je tako nemoguće da Ministarstvo financija jednostavno uruči listu ljudi koji od države primaju plaću!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravdaju se time da svi resori po kojima su službenici raspršeni vode različite evidencije, premda im na broj računa (poznatom državi iz očiglednog razloga) u banci uredno svakoga mjeseca stiže plaća.

Priznaju da je outsourcing, primjerice, čistačica ponekad skuplji. Sindikati se protive pojedinim odredbama Zakona, priznaju u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012270032006 arti-201009020519006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo