KAKO ĆE OVAJ ČOVJEK OBJASNITI SVOJ REZULTAT? / Trebao je Kolindi osigurati Slavoniju, a tamo je doživjela veliki potop

Image
Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Ako je osječko-baranjski župan Ivan Anušić postavljen na mjesto šefa izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović kako bi joj osigurao prednost nad Škorom na istoku Hrvatske,

23.12.2019.
15:40
Davor Javorović / PIXSELL
VOYO logo

Mnogi su bili iznenađeni kada je ljetos za šefa izbornog stožera HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović imenovan Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, župan Osječko-baranjske županije i bivši načelnik općine Antunovac kod Osijeka. Iznenađenje je donekle splasnulo kada je postalo jasno da će Grabar Kitarović najžešću predizbornu bitku voditi s Miroslavom Škorom i da će glavno poprište njihova sraza biti pet slavonsko-baranjskih županija koje je još u pretkampanji Škoro zauzeo svojim "blitzkriegom". A Anušić je, naime, bio (i još jest) kooridinator predizborne kampanje Grabar Kitarović za istok Hrvatske.

Image
HRVATSKA JE ODABRALA: /

U drugi krug idu Zoran i Kolinda, ovo su njihove prve riječi nakon rezultata; Škoro je bio blizu, pa otkrio sve planove

Image
HRVATSKA JE ODABRALA: /

U drugi krug idu Zoran i Kolinda, ovo su njihove prve riječi nakon rezultata; Škoro je bio blizu, pa otkrio sve planove

Slavonija se okrenula Miroslavu Škori

Prije pet godina, kada je pobijedila na predsjedničkim izborima, šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović bio je Miro Kovač, ali velik dio organizacijskog posla obavio je tadašnji politički tajnik stranke Milijan Brkić. Anušića se smatra bliskim Brkiću pa možda i u tom smislu valja tumačiti njegovo imenovanje šefom izbornog stožera HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako je Anušić postavljen na to mjesto kako bi Grabar Kitarović osigurao prednost nad Škorom na istoku Hrvatske, ponajprije u najvećoj tamošnjoj županiji - onoj kojoj je na čelu - onda rezultati prvog izbornog kruga kazuju da nije bio na visini zadatka. Dok je na jugu Hrvatske Grabar Kitarović odnijela pobjedu u svim četirima županijama, koje su se potvrdile kao izborne utvrde HDZ-a, na istoku Hrvatske doživjela je fijasko. Rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrđuju da su Slavonija i Baranja u velikoj mjeri okrenule leđa HDZ-ovoj kandidatkinji i okrenule se Miroslavu Škori.

Od ukupno 507.626 glasova, koliko je dobila u prvom izbornom krugu, u pet slavonskih županija dobila je 98.035 glasova, a pobjedu je ostvarila jedino u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je dobila 12.446 glasova naspram Škorinih 11.882. Za usporedbu, u svim četirima južnohrvatskim županijama (Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj) odnijela je pobjedu nad Škorom ukupno ondje dobivši 126.635 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

22.12.2019., Zagreb - Izborni stozer predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarovic u City Plazi tijekom cekanja rezultata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Ivan Anusic, Tomislav Madzar Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Najuvjerljivije pobijedila u Anušićevoj općini

No, vratimo se istoku Hrvatske gdje je ključni čovjek kampanje aktualne predsjednice trebao biti šef njezinog izbornog stožera i osječko-baranjski župan Anušić. U njegovoj županiji Grabar Kitarović dobila je 33.980 glasova, dok je Škoro dobio gotovo 12 tisuća više od nje - 45.266.

U Osječko-baranjskoj županiji, Grabar Kitarović nije uspjela odnijeti pobjedu niti u jednom u sedam gradova, a od 35 općina pobijedila je u osam, uglavnom manjih. Najveće mjesto u kojemu je dobila najviše glasova upravo je Antunovac, gdje je Anušić bio načelnik općine prije nego što je počeo njegov politički uzlet. Tamo je dobila 781 glas, a Škoro 582. Osim u Antunovcu, najviše glasova birača dobila je u općinama Draž, Ernestinovo, Gorjani, Levansjka Varoš, Petlovac, Popovac i Punitovci. Od sedam gradova u "Anušićevoj županiji" Zoran Milanović pobijedio je u Belom Manastiru (Grabar Kitarović bila je druga s 37 glasova manje), dok je u ostalima HDZ-ovu kandidatkinju "pomeo" Škoro. U Đakovu, drugom gradu po veličini, Škoro je osvojio oko 1200 glasova više od nje, a u središtu županije, Osijeku, Škoro je dobio 16.333 glasa, Milanović 12.551, a Grabar Kitarović bila je treća s 11.304 dobivena glasa. Očito joj nije puno pomoglo obećanje upućeno s predizbornog skupa u Osijeku da je mladima iz Hrvatske u inozemstvu dogovorila poslove koje će od kuće raditi za 8000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Slavoniji 'osvojila' tek četiri manja grada

Bolje nije prošla ni u ostalim trima istočnohrvatskim županijama. U Vukovarsko-srijemskoj Grabar Kitarović dobila je 20.849 glasova, a Škoro 24.566. U Brodsko-posavskoj njoj su otišla 19.863 glasa, a Škori 21.805, dok je u Požeško-slavonskoj ona ukupno dobila 10.877, a Škoro 13.137 glasova. I u drugom po veličini gradu Slavonije, Slavonskom Brodu, Škoro je osvojio šestotinjak glasova više od Grabar Kitarović - on 7284, ona 6692. Kada je Slavonski Brod u pitanju, valja se sjetiti kako je Grabar Kitarović često podsjećala da je s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom dogovorila rješavanje problem prekomjerne zagađenosti zraka koju stvara rafinerija Bosanskom Brodu koja je u ruskom vlasništvu. Uz one već spomenute gradove, Grabar Kitarović u prvom je krugu brojem glasova ostala iza Škore i u Virovitici, Požegi, Vinkovcima, Županji... koji odreda godinama slove kao izborne utvrde HDZ-a.

Od svih slavonskih gradova, aktualna predsjednica u prvom krugu izborne utrke za drugi mandat pobijedila je tek u četirima manjima - Iloku i Otoku u Vukovarsko-srijemskoj županiji te Pakracu i Lipiku u Požeško-slavonskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

20.12.2019., Vukovar - Zavrsni predizborni skup Kolinde Grabar Kitarovic u Vukovaru Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Dalmacija pogurnula Kolindu u drugi krug

Ako je šef njezinog izbornog stožera Ivan Anušić, ujedno i koordinator njezine kampanje na istoku Hrvatske, imao zadatak osigurati joj pobjedu u toj regiji, onda je teško podbacio. Ako mu je zadatak bio da joj ipak održi donekle solidan rejting i drugo mjesto pred naletom Škore, onda je uspio. Ako mu je zadatak da u drugom krugu osigura podršku barem dijela Škorinih glasača u Slavoniji i Baranji, onda tek treba vidjeti hoće li biti na visini zadatka.

No, činjenicom ostaje da je Grabar Kitarović u drugi krug pogurnulo tradicionalno HDZ-ovo biračko tijelo u Dalmaciji, očito manje razočarano njome i strankom od onoga u Slavoniji. Jer, osim u tim četirima dalmatinskim županijama, Grabar Kitarović pobjedu je odnijela samo u još trima - Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo