Kako će lebdeći teatar 'lebdjeti' na orkanskoj buri?

12.5.2011.
16:03
VOYO logo

Zagrebački arhitekt i vlasnik arhitektonskog studija S.E.N.D. Davor Senečić projekt je predstavio gradonačelniku Andri Vlahušiću koji ga je odbio, navodno jer u gradskoj blagajni nema potrebnih 10 milijuna kuna. No, čak i uz odbijenicu, projekt je zgrozio Dubrovčane koji kažu da su Senečićeve ideje svetogrđe.

"Što reći nego da je projekt obična besmislica. Zanima me koliko bi trebalo kuća srušiti da bi se takvo što napravilo na tom prostoru i je li u tih 10 milijuna kuna, koliko je procijenjeno da bi projekt stajao, uračunat i taj trošak? Gradac je jedini preostali pravi dubrovački park, i to ne od jučer, u stara je doba bio i križni put Dubrovčana, no čak i kada bismo sve to zanemarili, ostaje niz pitanja za koja vjerujem da nemaju pravog odgovora, primjerice kako uopće napraviti lebdeći teatar na prostoru gdje bura tako često i žestoko puše da bi pomela i taj cirkus", kazao je producent Petar Mišo Mihočević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Vlado Onofri, dopredsjednik Društva prijatelja prirode Dub, koje je svojedobno i osnovalo Gradac, Senečićev projekt smatra nebuloznim.

"Obitelj Glavić oporučno je ostavila prostor današnjeg parkirališta za proširenje parka Gradac i sad je u postupku denacionalizacija. Parku treba obnova i revitalizacija, postoji i Zaklada koja o tome vodi brigu. Uvjeren sam da Gradac i okolni prostor nije lokacija za takve ekstremno futurističke kreacije. Ne bismo smjeli zaboraviti ni da je Dubrovnik uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, što nas moralno obvezuje da se s poštovanjem odnosimo i prema predjelima blizu dubrovačke povijesne cjeline", kazao je Onofri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Senečićevu projektu u četvrtak će raspravljati i Izvršni odbor Društva arhitekata Dubrovnika. Neslužbeno se doznaje kako struka smatra da je riječ o svetogrđu u rangu postavljanja željezne konstrukcije iznad Kneževa dvora, što je također ljetos bila Senečićeva ideja - koju je pravdao potrebom ljubitelja klasične glazbe da neometani od kiše uživaju u koncertima.

Vezani članci:

arti-201105110390006 arti-201104050499006 arti-201104070177006 arti-201104260563006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo