KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI ROTOR I TKO ĆE GA GRADITI? / Nimalo iznenađujuće - 280 milijuna kuna vrijedne radove izvodi i Bandićev kum

Image
Foto: Pixsell

Izvođači rekonstrukcije remetinečkog rotora bit će zajednica ponuđača Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, Tigra i DiV.

7.11.2017.
21:35
Pixsell
VOYO logo

Najvišu ponudu dao je Strabag - posao bi naplatili 234.095.745,76 kune, što je za 10 milijuna kuna više od prihvaćene ponude zajednice ponuđača u kojoj je uz nositelja projekta Kamgrad i Tigra d.o.o. Milana Penave.

Kumske veze i velik broj poslova

Poduzetnik Penava već je surađivao s Bandićem. Prvi put javnost je čula to ime 2000. godine kad su bageri Penavine firme snimljeni na bespravnom gradilištu Bandićeve vikendice u Samoboru, piše Večernji. U vrijeme dok su USKOK-ovi istražitelji češljali Bandićeve apartmane u Novom Vinodolskom, doznalo se da je cijela kuća, prema zemljišnim knjigama, u vlasništvu tvrtke Tigra d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija afera je ZET-ova kućica, objekt od 83 kvadrata koji je Tigra gradila po cijeni od 5000 eura za kvadrat. Ime Penavine tvrtke pojavilo se i pri gradnji famoznih Bandićevih wc-a.

Penavina tvrtka registrirana je za više od stotinu djelatnosti - od građevine do gospodarenja optadom, ali i djelatnosti vezane s poljoprivrednom proizvodnjom, pa i prijevoz tereta. Tvrtka Tigra u nematerijalnoj i materijalnoj imovini ima nešto više od 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tigra d.o.o. obavila više projekata u Zagrebu

Penavina je firma poznata po brojnim projektima u gradu, od kojih je recentnija rekonstrukcija ceste na križanju Slavonske avenije i Vrbika prošle godine. Tigra d.o.o. tada je sanirala krater na križanju. Cijeli posao koštao je pola milijuna kuna, a Penava je izjavio kako ima ugovor na godinu dana preko javne nabave sa Zagrebačkim holdingom. Sanirao je i potok Črnomerec-Vrbani, bez javnog natječaja, piše Večernji. Ukupno je Vodoprivreda za različite poslove u tom razdoblju Penavinoj tvrtki isplatila tri milijuna kuna.

Image
'ZABORAVILI SU UBACITI CIJEVI...' /

Rupu na Slavonskoj cijeli dan zatrpavali, a sada je iskopavaju

Image
'ZABORAVILI SU UBACITI CIJEVI...' /

Rupu na Slavonskoj cijeli dan zatrpavali, a sada je iskopavaju

U vrijeme Bandićeva uhićenja mediji su izvještavali kako ugovori Penavine tvrtke i Grada Zagreba vrijede više od 50 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv je i odnos Grada i tvrtke Kamgrad Nekretnine koja je nositelj projekta rekonstrukcije zagrebačkog rotora. Naime, firma poduzetnika Dragutina Kamenskog Zagrebu je dugovala 24 milijuna kuna i tada je bila najveći dužnik. Iste godine Kamenski je od Lade Kajfež kupio dvorac Miljanu za 2.6 milijuna eura. Radi se o jednoj od najuspješnijih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj. Prošle godine ostvarila je prihod od 815 milijuna kuna.

Kako će izgledati rekonstruirani remetinečki rotor?

Rekonstrukcija se temelji na idejnom projektu nastalom 2009. iz pera Građevinskog fakulteta i tvrtke Aking. Posao izrade projektne dokumentacije dobio je IGH, ali tek nakon žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je spajanje Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik predviđeno s dva tunela u duljini od 280 metara. Sam rotor bit će proširen izdvojenim trakama za desno skretanje. Rotor će imati i semafore, ali i biciklističke srate.

Predviđeno je fizičko izdvajanje desnog traka, pri čemu oni koji taj trak koriste neće uopće ulaziti u promet rotora. To bi, očekuju projektanti, trebali smanjiti prometni tok za 60.000 vozila. Dnevno se rotorom kreće oko stotinu tisuća vozila, što je dvostruko veći kapacitet od predviđenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo