Hrvati žele u svemir / Kad se male ruke slože: Lansiranje raketa i satelita iz Hrvatske u svemir? Da, moguće je!

Smiješi se suradnja na području satelitskih tehnologija, raketnog pogona i inženjeringa

5.10.2019.
12:10
VOYO logo

I Hrvati bi u svemir pa je stoga na zagrebačkom Institutu Ruđer Bošković održan skup regionalnih stručnjaka, a njih su slušali i predstavnici svemirskih agencija.

Da bi se u Hrvatskoj mogle lansirati rakete i sateliti koji bi kružili oko Zemlje, mnogima i danas djeluje kao znanstvena fantastika. No, suradnjom sa zemljama iz regije kao što su Austrija, Češka, Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora - ovakvi bi prizori mogli postati stvarnost. U to vjeruju i u Europskoj svemirskoj agenciji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da ima mnogo mogućnosti za istraživanja u Hrvatskoj, ali tu je i mogućnost da se razvijaju, primjerice, mali sateliti ili male rakete. To je postalo moguće ovih dana. To nije raketna znanost, što u engleskom zvuči kao nešto komplicirano. Stvari su postale normalnije i mala država može napraviti puno'', kaže Heinz Stoewer, jedan od osnivača Europske svemirske agencije.

I dok se slažu da bi sami mogli raditi na komercijalnim satelitima, hrvatski stručnjaci upozoravaju da za veće projekte trebaju pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska može i mi možemo to, ali već ako bi se radilo o većim projektima kao razvoj ionske propulzije ili razvoj raketne tehnologije - to je zapravo projekt koji zahtijeva regionalnu suradnju'', ističe Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije.

Za ovakve pothvate potreban je i svemirski centar. Podsjetimo, prije nekoliko godina postojali su ambiciozni planovi za njegovu izgradnju u Udbini, no kako je glavni financIjer, švicarska tvrtka propala, projekt nije zaživio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sama ideja koju su imali Švicarci je bila jako dobra, ali sada nije napuštena, no jest potrebna i regionalna suradnja na tom projektu, ali i europska suradnja u smislu financija'', napominje Bosanac.

Upravo bi ovakav susret trebao pomoći u jačanju regionalne suradnje koja bi sa sobom donijela i više novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Financiranje je uvijek problem. No, to je i stvar političke volje. Ako država želi napredovati i ako želi ući u svijet inovacija visoke tehnologije, potrebno je malo i uložiti'', poručuje Stoewer.

Kako je ova konferencija organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, može se reći da je i Vlada napravila prvi, mali korak prema razvoju hrvatskog svemirskog programa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo