Kad izađu mladi najviše vole popiti, ali i izazivati frku

Svaka druga mlada osoba u dobi između 15 i 27 godina barem je jednom sudjelovala u tučnjavi, aktivno ili pasivno, pokazalo je istraživanje zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

18.1.2010.
13:17
VOYO logo

Rezultati su to istraživanja Mladi i sigurnost, koje je u Zagrebu proveo gradski Ured za socijalnu zaštitu na uzorku od 1394 ispitanika zatečena na 16 lokacija na koje mladi najčešće izlaze vikendom (na Bundeku, Ribnjaku, ispred kluba Krivi put i sl.).

Prema istraživanju čak 74 posto mladića sudjelovalo je u tučnjavama, 55 posto aktivno, a 19 posto kao promatrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina mladih (62,7 posto) nema ograničene izlaske. Zabrinjava da u dobnoj skupini od 15 do 17 godina izlazak do 23 sata ima samo 27,8 posto mladih, dok ih 35 posto vani može ostati do kada žele, Jutarnji list.

Svaka druga djevojka i mladić tijekom izlaska konzumiraju alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. Damir Ljubotina, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i jedan od autora istraživanja, kaže da i podaci zagrebačke policije ukazuju na porast broja prijavljenih kaznenih djela nanošenja tjelesnih ozljeda, a osobito je porastao udio maloljetnih počinitelja: u 2006. registrirana su 33 slučaja nanošenja teških ozljeda (od toga su u 24 slučaja počinitelji bili maloljetnici), dok su u 2009. bila 222 slučaja, s tim da su u 125 počinitelji maloljetnici.

"Ono što šokira je brutalnost izvršenja pojedinih djela nasilja, nedostatak kajanja ili čak razumijevanja počinjenog djela, netolerancija prema različitima od sebe te izbor nasilja kao oblika zabave ili provođenja slobodnog vremena", rekao je Ljubotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 6 posto mladića reklo je da im je jedan od načina provođenja vremena tijekom izlaska izazivanje nereda.

"Uzroci se mogu tražiti u posljedicama rata, ekonomske i političke tranzicije. U posljednjih 20 godina dogodilo se izraženo raslojavanje društva, a urušen je i sustav vrijednosti. Svi koji misle da mladi ne uočavaju te probleme grdno se varaju", rekao je Ljubotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina mladih iz istraživanja smatra kako bi Zagreb bio sigurniji kada bi policija bolje radila svoj posao. Tek 1,5 posto mladih izlaz vidi u zabrani opijanja i ograničenju prodaje alkohola, dok ih četiri posto smatra da bi situacija bila bolja kada bi se uvele kazne roditeljima.

Među prijedlozima mladih bilo je i, primjerice, uvođenje besplatnih noćnih taksija za srednjoškolce te besplatnih tečajeva samoobrane, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912160476006 arti-201001140169006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo