RUKAVICA U LICE JE BAČENA / Juričan pozvao Milanovića u uvalu Vruje: 'Neka doplovi svojim ratnim brodom, a nakon toga otplovi do Albanije i ne vraća se

Image
Foto: Screenshot: YouTube
4.7.2021.
9:11
Screenshot: YouTube
VOYO logo

Dario Juričan objavio je video u kojem se osvrće na današnji Festival bespravne gradnje u uvali Vruja. Posebno se obratio predsjedniku Milanoviću, kojeg je pozvao da sa svojim ratnim brodom Učka doplovi u uvalu.

"Pozivam Milanovića da sa svojim ratnim brodom Učka uplovi u uvalu Vruja, da sudjeluje na Festivalu bespravne gradnje, a nakon toga da otplovi do Albanije i ne vraća se do kraja ljeta", rekao je Juričan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruge za zaštitu prirode Biom u subotu su ocijenili da je uništavanje prirode bespravnom gradnjom u uvali Vruja podno Biokova "zabrinjavajući primjer evidentnog nefunkcioniranja pravne države kakav se više ne može tolerirati".

Image
A GDJE JE DRŽAVA? /

Ne zanima ga što mu je određeno da ne smije: Tip betonira šumski put u lijepoj uvali

Image
A GDJE JE DRŽAVA? /

Ne zanima ga što mu je određeno da ne smije: Tip betonira šumski put u lijepoj uvali

Devastacija traje već dvadeset godina

Udruga Biom pozvala je institucije da učinkovito zaustave bezobzirno uništavanje prirode na području uvale Vruja, ali i na cijelom području Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će podržati i održavanje "Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode" u nedjelju, 4. srpnja, u Vruji kojim se, kako kažu, nastoji ukazati na taj slučaj devastacije koji neprekidno traje već dvadeset godina ignorirajući zakone i propise.

"Potpuno ignoriranje normi vidljivo je u postupku poduzetnika Stipe Latkovića koji je nastavio s betoniranjem šumskog puta, unatoč izrečenoj obustavi građenja i donesenom rješenju o uklanjanju", priopćili su iz Bioma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobio kaznu, ni to ga nije smelo

Podsjetili su da je Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu i izrekao novčanu kaznu poduzetniku zbog nastavka bespravne gradnje na tom području. Inspektorat je, kažu, utvrdio da investitor nije uklonio nezakonito izgrađene potporne zidove nego je, štoviše, uklonio službenu oznaku o zatvaranju gradilišta i nastavio s betoniranjem pristupne ceste.

"Situacija u kojoj netko ukloni službena obilježja zatvaranja gradilišta i nastavi s radovima i da takva praksa traje godinama dovoljno je da se upitamo postoji li uopće Republika Hrvatska? Možda i postoji, ali prostor uvale Vruja izgleda nije u Republici Hrvatskoj", komentirao je Ivan Budinski, stručnjak za zaštitu prirode iz Udruge Biom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj udruzi ističu da uvala Vruja (Vrulja) pripada zaštićenom morskom području i da je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja Europske unije.

"U slučaju Vruje bespravno se uništava jedina očuvana uvala na dugačkom dijelu obale i uzurpira se cijela plaža za privatne interese. Pored toga, vrši se betoniranje u moru za izradu mula i pristaništa, što je također potpuno bespravno", upozorili su iz Bioma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Biom je organizacija civilnog društva za zaštitu prirode i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo