Josipović opleo po svima zbog stanja u Dalmaciji

9.2.2012.
9:24
VOYO logo

Imoćanima je u emisiji lokalnog radija odgovor pokušao dati predsjednik Ivo Josipović tvrdeći kako je sustav zakazao i da oni koji ga vode nisu dobro razumjeli opasnosti koje nose klimatske promjene, jako ružno vrijeme, i snažni vjetar. Predsjednik je rekao da se griješilo na svim razinama i da iz ove izvanredne situacije u Dalmaciji svi trebaju izvući pouku. S njim se slaže i Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, koji tvrdi da se sustav mora poboljšati zakonskim regulativama i većim financijskim izdvajanjima. Prema njegovu mišljenju, premijer Milanović trebao je sazvati Krizni stožer i stati na njegovo čelo, jer velika je sramota za Hrvatsku da je njezin drugi grad po veličini tjedan dana blokiran.

Rasulo na terenu Slično razmišlja i Mirko Klarić, profesor javne uprave na splitskom Pravnom fakultetu, koji napominje kako je Zakon o zaštiti i spašavanju odredio tko što treba raditi, ali na terenu vlada rasulo zbog nekoliko objektivnih i subjektivnih problema. "Zakonom o zaštiti i spašavanju zapovjednicima akcija proglašeni su župani, gradonačelnici i načelnici općina, svatko za svoju razinu. Državna uprava za zaštitu i spašavanje koordinira, ali zapovjednici su odgovorni za stanje na svome terenu. Zakon im je dao odgovornost, ali nije im dodijelio potreban novac koji ovisi o visini njihova proračuna", kaže Klarić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef operative Županijskih cesta Petar Vuletić kaže da su njegovi ljudi, koji su na terenu po tri smjene, uspjeli očistiti sve državne ceste koje su pod njihovim nadzorom.

"Za čišćenje cesta angažirano je dvjesto ljudi, a zatražili smo pomoć u mehanizaciji od naših ispostava iz drugih dijelova Hrvatske. Goleme probleme stvara jaka bura, koja već očišćene ceste zatrpava velikim nanosima snijega. Samo cestu od Ciste Provo do Aržana čistili smo u jednom danu dva puta jer je bura na pojedinim dijelovima dionice napuhala snježni nanos visok i četiri metra. Slično je bilo i na cesti od Ciste Provo do Imotskog, gdje nam bura stvara velike probleme", istaknuo je Vuletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakazali i građani

Najveći problem imaju gradovi i općine s čišćenjem ulica i lokalnih putova. Naime, na mnogima su ralice neupotrebljive jer su ulice i lokalni putovi za njih preuski i snijeg mogu očistiti jedino s frezama, kojih dovoljno nema u cijeloj Dalmaciji. Kada se priča o odgovornosti ljudi za snježnu elementarnu nepogodu, onda osim vlasti na svim razinama ne treba zaboraviti ni obične ljude, koji se nisu potrudili ispred svojih kuća i zgrada očistiti snijeg, a što su dužni učiniti prema komunalnom zakonu.

specijal-201012070191004-Vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo