PREDSJEDNIKOV PROGRAM / Josipović: Koji to ugledni europski političar udara šakom o stol?

Josipović je predstavio svoj program pod geslom "To je pravi put". On se temelji na konceptu ustavnih promjena, odnosno "stvaranju novoga društvenog ugovora uobličenog u novom Ustavu Druge Republike".

8.12.2014.
12:05
VOYO logo

ZAGREB - Nudim ozbiljne promjene, reforme i rješenja, poručio je u ponedjeljak IvoJosipović, na početku predstavljanja svog izbornog programa u punoj dvorani zagrebačkog Doma hrvatskih likovnih umjetnika, kojim traži povjerenje birača za novi mandat predsjednika Republike.

Josipović program predstavlja pod geslom "To je pravi put", a temelji se na konceptu ustavnih promjena, odnosno "stvaranju novoga društvenog ugovora uobličenog u novom Ustavu Druge Republike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto Druga Republika? Ključni je trenutak 1. srpanj 2013. godine. Do tada je naša mlada država postala članica Europske unije. Ispunili smo određene kriterije, dosegli uspjehe, ali imamo i obvezu da definitivno i konačno od zemlje u tranziciji postanemo europska, odgovorna i uspješna zemlja", poručio je Josipović.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ivo Josipović

Objasnio je Josipović potom zašto se odlučio za ustavne promjene te zašto na tome inzistira upravo sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlaganje Ustava najsnažniji je instrument koji s obzirom na ovlasti ima predsjednik. U fazi mog mandata prije 2013. godine nije bilo moguće mijenjati Ustav. To bi značilo vratiti se korak unatrag u pregovorima, a i bilo je potrebno iskustvo. Smatram da promjene koje predlažem stoga jesu ključne za daljnji razvoj Hrvatske", rekao je predsjednik i izrazio nadu da će nakon što predizborna groznica prođe i neke stranke koje mu danas oponiraju shvatiti da nema napretka bez promjene Ustava.

Josipović je svjestan da građani žele više sudjelovati u donošenju odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo im to omogućiti, a monopol politike oslabjeti. Paradoksalno je da građani danas mogu više utjecati na izbor eurozastupnika, nego na izbor saborskih zastupnika", izjavio je predsjednik i poželio da već na sljedećim izborima imamo preferencijalno glasovanje.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ivo Josipović

Novim bi se Ustavom, uz ostalo, odredio novi teritorijalni ustroj države koji bi se temeljio na regionalizaciji i snažnoj decentralizaciji, unijele bi se promjene u demokratskom ustroju, odnosno u izborno zakonodavstvo te uređenje referenduma, ojačala bi se odgovornost državnih dužnosnika za obavljanje dužnosti, preciznije uredio odnos među državnim tijelima. Utvrdila bi se i obveza zaštite okoliša i održivog razvoja kao temelja politike razvoja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitaju me jesam li kriv za uspjehe ili neuspjehe Vlade, gdje je moja odgovornost. Ja pitam koje - prve ili druge, HDZ-ove ili koalicijske? Ostvaren je povijesni cilj, podržavao sam i kritizirao obje, podržavao u borbi protiv kriminala, zlouporabe vlasti", kaže predsjednik.

Tvrdi da želi reforme bez obzira na izbore te da zbog toga ulazi u taj rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo paradoksalnu situaciju u kojoj oni koji izazivaju i traže mandat žele status quo. Gospođa GrabarKitarović je 11. studenog predstavila svoj program. Puna četiri tjedna još nisam sreo građanku ili građanina Hrvatske koji su vidjeli ijednu riječ napisanu. Postoji li tekst u kojem kandidatkinja HDZ-a stavlja na papir ono što želi postići? Radi se o potcjenjivanju demokracije jer pisani je trag temelj odgovornosti", poručuje Josipović i nastavlja:

"Nema teksta, ton je jak, a još bi jače udarala šakom o stol. Koji to ugledni i odgovorni europski političar, predsjednik ili premijer udara šakom o stol?", upitao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ivo Josipović

"Pitam kandidate s desnice: gdje vam je državotvornost? Prošlo je 15 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika, a oni danas žele izbaciti antifašizam iz Ustava. Tuđman je bio antifašist, bio je i demokratskiji nego ga se danas prikazuje. Tuđman nije nikada odnio hrvatsku zastavu. Bio je u Kninu i ljubio ju je, al ju nikada nije odnio. Danas ju odnose i na simboličkoj razini svojataju Domovinski rat. To nije vaš monopol - ni država, ni Domovinski rat, ni branitelji", poručio je Josipović.

Na predstavljanju se se okupili brojni predstavnici političkog, gospodarskog i društvenog života, a među njima predsjednik Sabora JosipLeko te čelnici stranaka koje podupiru Josipovićevu kandidaturu - HNS-a VesnaPusić, ORaH-a MirelaHoly, Hrvatskih laburista NansiTireli, Narodne stranke - Reformista RadimirČačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipovićev ulazak dočekan je pljeskom.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo