'JOŠ NISMO DESEGLI ŠPICU EPIDEMIJE'; Šostar o prosvjedima ispred KB Dubrava: /

'Sad nije vrijeme; Gdje da leže bolesnici? Na cesti?'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ako je ministar donio takvu odluku, vi je morate uspostaviti. Mi moramo zaštititi KBC Zagreb, našu stožernu ustanovu. Još uvijek nismo dostigli samu špicu epidemije'

3.11.2020.
16:26
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar za N1 je komentirao situaciju u u KB Dubrava koja je postala isključivo covid bolnica.

"Alati koje ima ministar Beroš su višestruki. Netko se mora time baviti. Pacijenti oboljeli od covida su pacijenti kao i svi drugi. Odlučio je ministar još prije da se KB Dubrava pretvori u covid centar. Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević je odavno prepuna. Gdje da leže bolesnici? Na cesti?", pita se Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako je opremu najlakše kupiti, ali kako treba educirati kadrove.

"Ako je ministar donio takvu odluku, vi je morate uspostaviti. Mi moramo zaštititi KBC Zagreb, našu stožernu ustanovu. Još uvijek nismo dostigli samu špicu epidemije“, rekao je i dodao kako misli da nije pravo vrijeme za prosvjede „Naravno da je uvijek netko nezadovoljan. Nisu ni moji mikrobiolozi sretni što moraju raditi 15, 16 ili 17 sati dnevno", kazao je Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je sretan što je današnja brojka novozaraženih u Gradu Zagrebu ukupno 281.

"Mislim da sad kad krenemo s brzim testovima da će te brojke opet porasti. S jedne strane je pravodobno testiranje, a s druge strane detektiranje svih kontakata. Nevjerojatne rezultate su postigli iz naše službe za epidemiologiju. Oni su jučer kontaktirali čak 877 osoba", rekao je Šostar.

Kaže kako još uvijek kasne s kontaktiranjem i traženjem kontakata i kako to kašnjenje sad iznosi negdje dan, a negdje dva.

"Sad su se aktivno uključili liječnici obiteljske medicine i oni nam pomažu u traženju kontakata. Naši primarci u Zagrebu se sve više uključuju i nadam se da će se sve više uključivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba se fokusirati na asimptomatske prenosnike'

Šostar je rekao kako bi danas trebala završiti validacija antigenskih testova koje proizvodi jedna od najvećih tvrtki u svijetu.

"Ja vjerujem da bi mi u petak ili najkasnije u ponedjeljak krenuli s tim testovima, a s time ćemo krenuti u covid ambulantama. Sigurnost tih testova koje smo validirali je negdje 97, 98 posto. Asimptomatski bolesnici i dalje će morati na PCR test", pojašnjava Šostar i dodaje kako se upravo na asimptomatske nositelje virusa treba fokusirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Asimptomatski bolesnici su nositelji virusa, čine čak 90 posto svih oboljelih. Pokazuju to relevantna istraživanja. To je ono čega se trebamo bojati. Simptomatski bolesnici trebali bi ići na brze testove, a asimptomatski na PCR testiranje", kazao je Šostar.

Naglašava kako sve projekcije ozbiljnih stručnjaka s kojima je razgovarao govore o tome da mogu očekivati špicu epidemije u drugoj polovici ovog mjeseca. Ipak, tvrdi kako očekuje da ćemo se uspjeti othrvati epidemiji.

"Vjerujem da će se morati još bitno više covid kreveta aktivirati. Pozivam uvažene kolegice i kolege u Dubravi zaista da shvate da nam je situacija ozbiljna. Izbor je pao na njih, a mogao je na bilo koju drugu bolnicu", rekao je Šostar osvrćući se još jednom na KB Dubrava.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo