"cjepiva protiv tetanusa - nema" /

Još jedna šokantna priča iz zdravstva: Ostao bez prsta, pa satima po Splitu tražio cjepivo!

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Šok je nastao nakon zahvata kada su 75-godišnjaku u bolnici rekli kako bi trebao primiti cjepivo protiv tetanusa, ali da ga oni nemaju

15.12.2018.
13:38
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Sljedeća priča bez ikakvih problema može ući u rubriku - vjerovali ili ne. Naime, 75-godišnji Splićanin T. R. električnom pilom ozlijedio je desnu ruku, odrezavši kažiprst. Nažalost, više od užasne boli koju je pretrpio pogodila ga je spoznaja da je hrvatsko zdravstvo u njegovu slučaju bilo gotovo pa – pogibeljno.

No, krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastao šok

Čim se dogodio nesretan događaj, odmah je s jednim prijateljem otišao u KBC Split, na Odjel za plastičnu kirurgiju, gdje je zatražio pomoć.

Tamo su ga, kako je za Slobodnu Dalmaciju ispričao njegov zet Zvonimir Tolić, uredno primili i odmah mu obradili ranu, odnosno prišili prst koji je ostao visjeti na komadu kože. Nakon toga zahvata opomenuli su ga da ne mogu sa sigurnošću reći hoće li mu spasiti prst jer ga je pila gotovo u potpunosti otkinula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šok je, priča Tolić, nastao nakon zahvata kada su 75-godišnjaku u bolnici rekli kako bi trebao primiti cjepivo protiv tetanusa, ali kako ga oni nemaju i da bi morao otići do svoje izabrane liječnice.

Cjepiva nedostaje u cijeloj Hrvatskoj

No, ni njegova liječnica nije imala cjepivo. Nakon toga odlaze na Higijenski zavod, ali i tamo su im poručili kako će cjepivo imati tek za sedam dana i da tada dođu, što im je, očekivano, bilo neprihvatljivo.

Spas, odnosno cjepivo, je konačno pronađeno u Sinju. 

Da stvar bude još šokantnija, novinari Slobodne su doznali kako na razini cijele Hrvatske nedostaje cjepiva protiv tetanusa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je, cjepiva protiv tetanusa nema. Međutim, moram naglasiti da postoje dvije vrste cjepiva. Za cjepivo prema programu cijepljenja nabavu vrši Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i to cjepivo mi distribuiramo po terenu. Cjepivo koje se primjenjuje nakon ozljede morali bi nabavljati liječnici primarne zdravstvene zaštite, bolnice, Hitna pomoć, i to preko ljekarni.I sada se tu stvorio problem, jer u ljekarnama nema tog cjepiva. Nitko ga nije uvezao i sada je nestašica", rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Bernard Kaić, prvi epidemiolog HZJZ-a.

U HZJZ-u postoje još neke male količine za rutinsko cijepljenje, koje se sada koriste za cijepljenje poslije ozljeda, no istječe im rok posljednjeg dana ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo