'mogućnosti ogromne' /

Još jedan Hrvat koji je otišao u Njemačku može se pohvaliti 'dobrim' životom otkako je otišao: 'Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko'

Image
Foto: Wikipedia

U Heilbronnu živi i 21-godišnji Marko koji je u Njemačku, u potrazi za poslom, stigao u rujnu 2015. godine

9.1.2018.
7:48
Wikipedia
VOYO logo

Jedan od ekonomski najbrže rastućih gradova u Njemačkoj je Heilbronn, na sjeveru pokrajine Baden-Württemberg kojeg je njemački tjednik Focus nedavno smjestio na četvrto mjesto liste najuspješnijih tamošnjih gradova.

U Heilbronnu živi i 21-godišnji Marko koji je u Njemačku, u potrazi za poslom, stigao u rujnu 2015. godine. Prva tri mjeseca proveo je u Hamburgu, a potom godinu dana radio u Berlinu odakle je, zbog malih plaća i slabe ponude poslova, odlučio otići na bogatiji jug Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon Berlina otići u tako malen grad (Heilbronn ima 120 tisuća stanovnika i u njemačkim razmjerima je malen grad, nap.a.) bilo je malo čudno. Ali sada sam godinu dana ovdje i oduševljen sam. Kad sam došao radio sam kao konobar, a zatim sam pronašao tvrtku koja školuje aluminijske varioce za autoindustriju. Položio sam to i dobio posao u jednom većem njemačkom koncernu. Nakon osam mjeseci dobio sam ugovor direktno od njih", izjavio je za portal CroExpress namijenjen Hrvatima u inozemstvu.

Do radnog mjesta ima kilometar i pol, pa uglavnom pješači, a posao mu, kaže, nije naporan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam svoje mjesto. Kada preuzmem smjenu i počnem raditi, šefa ne vidim do kraja smjene. Atmosfera na poslu je opuštena, stresa ima jako rijetko",  ispričao je Marko.

U slobodno vrijeme s društvom ode na kavu ili piće, a vikendima čitavo društvo odlazi u okolicu grada, obično na druženje uz roštilj. U Heilbronnu su i dva hrvatska iseljenička kluba. Sam grad, kaže Marko, ljudima koji traže posao nudi velike mogućnosti, piše CroExpress.

"Tu je i Audi, tvrtke kao Kolbenschmidt, ThyssenKrupp SE, Kauflandova centrala. Mercedes i Porsche su u relativnoj blizini, tridesetak kilometara dalje. Grad se razvija velikom brzinom",  poručio je Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo