Prisjećanje na prosvjede / Jesu li Hrvati masovnim prosvjedima ikad išta dobili? Istražujemo rezultate građanskog aktivizma

Ni današnji prosvjed protiv Istanbulske konvencije koji su predvodile veteranke konzervativnih marševa, ako je vjerovati statistici, neće polučiti prevelik uspjeh

24.3.2018.
18:34
VOYO logo

Protivljenje Istanbulskojkonvenciji očito nije jače uzdrmalo Vladu, što je i sukladno dugoj tradiciji uličnih demonstracija u Hrvatskoj. Istražili smo jesu li Hrvati ikad išta uspjeli dobiti, promijeniti ili riješiti takvim akcijama.

Činilo se da nakon prosvjeda za Radio 101 nikada ništa više neće biti isto. 120.000 ljudi na, do-dan danas, najvećem prosvjedu u Hrvatskoj. Studeni, 1996., prosvjed protiv gašenja radio postaje koja je u to vrijeme bila više od toga. Bila je simbol otpora.  I taj otpor je uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu i pol kasnije narod je već sad dobro shvatio tko su ti tajkuni koji izbacuju radnike iz tvornica. Sindikati zajedno sa svim oporbenim strankama organizirali su masovni prosvjed. Ali za njih na glavnom Trgu, odlučeno je - nema mjesta.

"Ovo nije stupanj demokracije koji bih preporučio i u kojoj bi htio živjeti", kazali su tada prosvjednici. U tom je kriku za bolje uvjete života bilo i ozlijeđenih. Naguravali su se policijom, ali na Trg nisu uspjeli doći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mslim da je krajnje vrijeme da hrvatski narod uzme u ruke svoju sudbinu i da se počne istinski život u Hrvatskoj odvijati", poručivali su prosvjednici.

Veliki prosvjed protiv teškog gospodarskog i socijalnog stanja u državi - treba li uopće to i zaključiti - nije uspio. I danas se u Hrvatskoj, 20 godina kasnije, živi - jednako teško.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2011. započeo je niz prosvjeda organiziranih putem Facebooka. Građani diljem zemlje zahtijevali su ostavku premijerke Jadranke Kosor i prijevremene izbore. "Zato što želim svojem djetetu budućnost i bolji život u ovoj Hrvatskoj", govorili su tada prosvjednici.

"Poslije 42 godine staža samo što još nisam počela skupljati boce, a završila sam akademiju", kazala je tada jedna od prosvjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočarani i gladni - koristili su i nedemokratske metode poput pljuvanja bivšeg glasnogovornika Vlade. Jedina razlika od tada do danas je što  su onda Pernara iznosili s ulice, a danas ga iznose iz Sabora.

I povorke ponosa su bili prosvjedi. Prosvjedi za jednaka prava homosekusalaca i lezbijki. Počeli su 2002. godine u Zagrebu, i 2011. u Splitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2015. počeli su prosvjedi branitelja. Prvo šatorom u Savskoj, a kako to nikog od vladajućih nije puno zanimalo uputili su se i na Markov Trg. 

Red molitve, pa red specijalaca. Ciljevi branitelja: neostvareni do povratka HDZ-a na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje si bio 1. lipnja 2016.? Većina je bila na velikom prosvjedu za Kurikularnu reformu na glavnom zagrebačkom Trgu. Uz slogan Hrvatska može bolje - ispada da ne može. Do dan danas reformu nemamo.

Ni današnji prosvjed koji su  predvodile veteranke konzervativnih marševa, ako je vjerovati statistici, neće polučiti prevelik uspjeh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo