Čvarci gospođe Katice Lučan važe za jedne od najboljih na osječkoj tržnici. I to vjerojatno zbog toga što ih sa obitelji radi sama. Klaonice nemaju ništa s tim jer kolinje se odvija na njenom obiteljskom gospodarstvu.
A Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU koja klanje obavlja na tradicionalan način. Prema podacima Eurostata svaka treća svinja neće završiti u klaonici.
Tatjana Novačić kobasice proizvodi za vlastite potrebe. Sa svojih sedam svinja zna da će prehranti obitelj i počastiti goste, a kolinje je tradicionalno.
"Tijekom dana se sve radi. Od rasparčavanja mesa, pravljenja kobasica do topljenja čvaraka, masti", rekla je.
Jer domaće se više cijeni. Kolinje je dio gastronomske baštine, a bogate pušnice i tavani tome su dokaz.
"To je nešto što su radili moji pradjede, ja se toga sjećam jer sam na sreću to doživjela. Djeda, tata i evo sad se to prenosi dalje", rekla je.
I te se tradicije u Slavoniji i Baranji neće odreći.