PONOVNO POSKUPLJUJE / Od danas su benzin i dizel opet skuplji, cijene neprestano rastu od svibnja

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Litra benzina od danas je skuplja za pet centi i iznosi 1,51 euro, dok za pet centi poskupljuje i dizelsko gorivo tako da litra košta 1,41 euro

1.8.2023.
9:53
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Vozači od danas pune rezervoare za gorivo po skupljim cijenama, piše 24 sata. Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata za sljedećih 14 dana. Ipak, i dalje ostaju ograničene premije za benzin, dizel, plavi dizel i smjese propan-butan.

To znači da je litra benzina od danas skupnja za pet centi i iznosi 1,51 euro. Za pet centi poskupljuje i dizelsko gorivo tako da litra košta 1,41 euro, a litra plavog dizela iznosi 87 centi što je za četiri centa skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za šest centi poskupio je i ukapljeni naftni plin za spremnike koji sad stoji 1,09 eura po kilogramu, dok ukapljeni naftni plin za boce košta 1,65 eura čija je cijena porasla za pet centi.

Image
Foto: Screenshot Vlada RH
Image
Foto: Screenshot Vlada RH

Da nema mjera Vlade...

Cijene benzina i dizela rastu svaka dva tjedna od 9. svibnja. Usporedbe radi, tada je litra benzina koštala 1,32 euro, dok se danas za nju mora izdvojiti 1,51 euro po litri. Razlika je 19 centi što je oko 1,40 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, litra dizela 9. svibnja koštala je 1,23 euro, dok sada košta 1,41 euro što znači da je cijena narasla za 18 centi.

Image
UDAR NA STANDARD /

Novi razlog za glavobolje: Ponovno poskupljuje gorivo, evo koliko ćemo od ponoći plaćati za litru benzina i dizela

Kada bi se maloprodajne cijene goriva formirale na nivou premija energetskih subjekata, a da nema mjera Vlade, prije prve Uredbe cijene bi izgledale ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

za banzin: 1,64 EUR/l (12,36 kn/l)

za dizel: 1,58 EUR/l (11,90 kn/l)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

za plavi dizel: 0,96 EUR/l (7,23 kn/l)

UNP za spremnike: 1,34 EUR/kg (10,10 kn/kg)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNO za boce 1,96 EUR/kg (14,77 kn/kg)

Osim Uredbe o gorivu, donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ublažila rast maloprodajne cijene energenata, Vlada je izmjenama ove Uredbe prošle godine u devet navrata snižavala trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, te u prosincu na loživo ulje, a tijekom 2023. u osam navrata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo