JELENIĆ OBJAVIO TROŠKOVNIK DORH-a: / Postupci pred međunarodnim sudovima Hrvatsku lani koštali 42.476.500 kn

Image
Foto: Pixsell

U iznos od 42.476.

7.5.2019.
10:27
Pixsell
VOYO logo

Postupci pred međunarodnim sudovima, uključujući i međunarodne arbitraže, osim one protiv MOL-a, Hrvatsku su lani koštali 42.476.500 kuna, stoji u izvješću o radu državnih odvjetništava u 2018. godini, koje je Saboru ovih dana poslao glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, objavio je danas Večernji list.

U taj su iznos uključeni honorari stranog odvjetničkog društva, honorari i troškovi eksperata, prijevoda vrlo opsežne dokumentacije, honorari i troškovi vještaka, troškovi arbitara i sudišta, troškovi svjedoka, putovanja i smještaja za vrijeme trajanja rasprava..., navodi Jelenić i dodaje da je riječ o trošku na koji odlazi čak 70 posto ukupnog proračuna DORH-a koji je lani iznosio 60.717.444 kune. U taj iznos nisu uključena sredstva za rad općinskih i županijskih državnih odvjetništava te USKOK-a, za koje je lani izdvojeno ukupno 294.041.280 kuna. Riječ je isključivo o proračunu Državnog odvjetništva koji zastupa državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi ministarstava na kontu DORH-a

U DORH-u, međutim, smatraju kako bi trošak zastupanja u arbitražama država trebala knjižiti na pozicijama ministarstava nadležnih za područja u kojima su arbitraže nastale. Naime, do arbitraža, u slučajevima neuspjelog mirenja, dolazi i zbog pogrešnog i nepravilnog rada vezanog uz investicije državnih tijela, sudova, lokalne samouprave i različitih agencija koje osnivaju država, županije ili gradovi. Stoga DORH upozorava kako je logično da se troškovi ne knjiže na njihov račun.

"Stavljanjem ovih troškova na poziciju ministarstva iz čijeg je djelokruga nastao spor ojačala bi se financijska odgovornost i disciplina toga ministarstva", ocjena je iz Jelenićeva izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Tomislav Miletic/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik ističe i kako je takav prijedlog DORH uputio Ministarstvu pravosuđa još 2013. godine, no ne navodi kakav je bio odgovor Ministarstva. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sklon je ideji da se troškovi arbitraža knjiže u resornim ministarstvima, no tomu, kaže, nije bilo sklono Ministarstvo financija. A u tom su Ministarstvu upravo zbog financijske discipline DORH-a, koja je na znatno višoj razini nego po ministarstvima, troškove arbitraža odlučili voditi u razdjelu Državnog odvjetništva.

Osam arbitraža

DORH državu trenutačno zastupa u osam međunarodnih investicijskih arbitraža, a jedini postupak u kojem nisu angažirani onaj je koji je u Washingtonu protiv Hrvatske pokrenuo MOL. Zbog toga dobro upućeni izvori tvrde kako su "upravo troškovi arbitraže s MOL-om razlog zašto se troškovi drugih arbitraža vode u DORH-u. Troškovi DORH-a u ovim su arbitražama, kažu, znatno niži i kreću se između 250 i 300 eura po satu. Ministarstvo financija očito je DORH ocijenilo kao savjesnog korisnika jer su od njih dobivali točne podatke koliko je otišlo na prevođenje, koliko na odvjetnička društva, vještačenja..., pa im je puno draže da ti troškovi budu u DORH-u nego po ministarstvima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo