KAKO SE SNAŠAO? /

Jelenić na funkciji slavi godinu dana: 'Ne bih mu dao sigurno veću ocjenu od trojke'

'Državno odvjetništvo kao cjelina i dalje djeluje dobro, ali on se nije najbolje snašao'

24.4.2019.
19:25
VOYO logo

Od imenovanja glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića prošlo je godinu dana. Iako mu politika i struka daju prolaznu ocjenu, u kuloarima su sve glasnije kritike njegova rada. Je li Državno odvjetništvo u posljednjih godinu dana moglo učiniti više i kako je sustav postao tromiji?

Prva odluka koja je izazvala propitkivanje - ekspresno  odbacivanje kaznene prijave protiv grupe Borg. U njegovom mandatu utvrđeno je i da Milijan Brkić nije odao tajnu u aferi SMS, niti onu u slučaju elitne prostitucije. A prigovaralo mu se i zbog spektakularnih privođenja Uljanikovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjećuju se neke stvari koje su se prije radile,  znači nekakve akcije, nekakvi potezi koje su još iz mandata prošlog državnog odvjetnika, jer ovo je apsolutno kratak rok da bi se moglo reći ovo je dobro, ovo je loše", smatra odvjetnik Berislav Živković.

Kao svoje prioritete Dražen Jelenić isticao je bolje odnose s policijom, jačanje tužiteljstva, ali i bolje uvjete za rad USKOK-a u koji je doveo novu šeficu te najavio  preseljenje, u našem intervjuu potkraj prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ništa posebno ne zakomplicira da bi USKOK u tom prostoru trebao biti u proljeće iduće godine", kazao je u studenom prošle godine, ali proljeće je došlo, preseljenje nije na vidiku baš kao ni kraj istrage o aferi Agrokor, o kojoj je prije točno godinu dana ovako govorio kad je u Direktu naglašeno da se navodi kako bi ona moglo trajati osam mjeseci:

"Mislim da neće, mislim da neće jer je sav dokazni materijal koji je potreban za vještačenje i neki drugi informatički alati su već pripremljeni i mislim da samo treba naći najboljeg informatičkog vještaka i da se to što prije napravi. To bi moglo biti za dva, tri, četiri mjeseca."

Iako je od ovoga prošla godina dana i vještačenje još nije gotovo - politika Jeleniću daje prolaznu ocjenu.

"Postaviti osobu koja je iz sustava, stručnu, dokazanu na tim poslovima, i to je bilo ono o čemu smo se mi vodili i ja mislim da je na tom tragu on ispunio očekivanja", smatra Branko Bačić iz HDZ-a, ali s njim se ne slaže SDP-ov Peđa Grbin:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja ocjena sigurno ne bi bila više od trojke, naime državno odvjetništvo kao cjelina i dalje djeluje dobro, u mnogim segmentima i vrlo dobro, čini mi se da se u drugim stuacijama glavni državni odvjetnik ipak i nije najbolje snašao."

Do kraja travnja Saboru treba predati izvješće o radu DORH-a, a prvu godinu zaključit će predmetom koji trenutačno izaziva najviše pozornosti - slučajem Milijana Brkića zbog afere Špijuniranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike