'Jedva čekam da Josipović izađe sa svojim programom'

12.11.2014.
18:25
VOYO logo

''U državi teško pogođenoj krizom, u kojoj je Vlada postala rekorder u gospodarskom padu, svaka druga mlada osoba je bez posla, poduzetnici odustaju, a sve više ljudi odlazi, nema većeg prioriteta od gospodarskog rasta i oporavka'', istaknula je Grabar Kitarović.

Kazala je da će kao kandidatkinja i buduća predsjednica Hrvatske slušati i pratiti preporuke ekonomista. Smatra da Vladi, koja nije dovoljno energična, predsjednik države iniciranjem tema može dati poticaj, odnosno da je značajna uloga predsjednika u poticanju na dijalog i zajedničko nalaženje rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opterećeni klijentelizmom

Drži da je hrvatska gospodarska struktura opterećena klijentelizmom, da se takva gospodarska politika ne može nazvati ozbiljnom i da kvalitetna rješenja koje predlažu stručnjaci treba uvažavati.

Rekla je da će, unatoč drastičnom smanjenju predsjedničkog ureda koje je najavila, kao buduća predsjednica ojačati dio ureda koji prati gospodarstvo i investicije te da će se posebno oslanjati na vanjsko savjetodavno tijelo - savjet za gospodarstvo, u kojem će biti dobrodošli svi gospodarski stručnjaci koji na volonterskoj bazi žele pomoći Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglasiti isključivi gospodarski pojas

Grabar Kitarović smatra da Hrvatska treba proglasiti isključivi gospodarski pojas i imati punu ingerenciju nad dijelom mora koji nam pripada.

Kazala je da aktivna vanjska politika može pomoći u privlačenju investicija i da će osobno biti prva gospodarska diplomatkinja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnim je istaknula jačanje poduzetništva i ulagačke klime, poticanje izvoza i domaće proizvodnje, reformiranje javne uprave u servis građanima i poduzetnicima, ujednačen razvoj, plaćanje poreza, ali bez da oni izazivaju strah i predstavljaju represivni mehanizam.

Reforme se moraju provoditi

Među ostalim, naglasila je da smatra da se reforme moraju provoditi, ali da ne smiju stalno i neograničeno povećavati javni dug, jer to onda nisu reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su Kolindu Grabar Kitarović pitali kako komentira navode predsjednika Ive Josipovića da ona nema program i ne poznaje hrvatski politički sustav, na što je odgovorila da je to apsolutno netočno, da očekuje da predsjednik izađe sa svojim programom i da se veseli tom trenutku.

Viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević Šujster u izlaganju o ekonomskim izgledima i preporukama za hrvatsku ekonomsku politiku istaknula je da je prioritet provođenje fiskalne konsolidacije i smanjenje javnog duga kako bi se smanjila ranjivost gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da je potrebno provesti strukturne reforme, produbiti napore na poboljšavanju investicijske klime, tržišta rada i povećanju učinkovitost javnog sektora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo