Problemi u ponašanju / Hrvatski grad krenuo je u obračun s delinkventima i uveo zaštitare u škole: 'Djelovalo se preventivno...'

Image
Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Grad je, istaknuo je gradonačelnik, na vrijeme prepoznao probleme koji su se počeli javljati, a imaju tendenciju biti brojniji

5.10.2023.
15:21
Tomislav Miletic / Pixsell
VOYO logo

Na Dan učitelja, koji se obilježava ovoga četvrtka, Grad Dugo Selo obznanio je da u škole uvodi - zaštitare.

Kako je objasnio gradonačelnik Nenad Panian, grad je kontaktirao zaštitarske službe kako bi se povećala sigurnost u školama te osigurao sredstva u iznosu od 25 tisuća eura do kraja godine za angažman zaštitara u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Same škole moraju organizirati provedbu uz suglasnost Županije, od čije strane su osnovane. U proračunu za sljedeću godinu također će se osigurati i dodatna sredstva, ovisno o ovogodišnjoj provedbi. Zaštitari bi imali nadzornu službu te bi po nastanku incidenta isti prijavili nadležnim službama. Dogovorena je i suradnja nastavnih ustanova i savjetodavne službe u socijalnom dijelu maloljetničke delinkvencije.

Postavljanje kamera na javna mjesta dogovoreno je u suradnji s policijskom upravom, a služit će za nadzor prometa, komunalnih aktivnosti, potencijalnih nezgoda i praćenje događaja u gradu. Grad je, istaknuo je gradonačelnik, na vrijeme prepoznao probleme koji su se počeli javljati, a imaju tendenciju biti brojniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je ovogodišnji incident u gradu pozitivno i brzo razriješen, uočeni su nedostaci i problemi i djelovalo se preventivno. Zajednica služi tome da pomažemo jedni drugima“, naglasio je.

Image
NOVI SLUČAJ MALOLJETNIČKOG NASILJA /

Postaje li Dugo Selo grad slučaj? 'Način na koji su oni pretukli moje dijete bio je vrlo brutalan'

Image
NOVI SLUČAJ MALOLJETNIČKOG NASILJA /

Postaje li Dugo Selo grad slučaj? 'Način na koji su oni pretukli moje dijete bio je vrlo brutalan'

Škola prva vidi da se nešto događa

"Struktura problema u društvu općenito drugačija je nego prije deset godina. Porast je mobinga, bulinga, nasilja u obitelji, negativnog utjecaja društvenih mreža i kaznenih djela na štetu maloljetnika. Neki od ovih segmenata počeli su se pojavljivati i u našem gradu", kazala je mag. Gordana Babić, socijalna pedagoginja i savjetnica Vijeća, te najavila izradu Plana i programa Vijeća koji ide u afirmativnom smjeru i kao pomoć roditeljima, mladima i svima koji se zateknu u potrebi intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako svi moraju znati da uvijek mogu potražiti pomoć, obratiti se, tražiti savjet i pomoć će dobiti.

"Škola je uvijek prva koja vidi diskretne i otvorene znakove da se nešto događa. Čim se takvo nešto uoči, kod bilo kakve promjene, mora se reagirati. Na razini Hrvatske 10-15 posto djece ima probleme u ponašanju. Profesori su educirani da prepoznaju probleme i da ih na vrijeme krenu rješavati zajedno sa svim službama“, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Novi slučaj nasilja nad učenikom u Dugom Selu. Postaju li grad slučaj? Gradonačelnik: 'Problem imaju svi'

Ravnatelji pozdravili ideju

Branko Goleš, ravnatelj Osnovne škole 'Ivana Benkovića' iz Dugog Sela naglasio je kako mu je drago da se djeca druže i okupljaju i da vlada pozitivno okruženje. „Iako se ispred naše škole prošle godine dogodio incident, brzo se sanirao i riješio, a ovim mjerama mogući budući incidenti bit će prevenirani i spriječeni u začetku.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mara Mamuza, ravnateljica Osnovne škole 'Josipa Zorića' iz Dugog Sela, pozdravila je ideju zaštitara u školama.

"Naša škola odlično surađuje sa svim nadležnim institucijama i sve probleme koji se pojave uspješno rješavamo. Imamo 860 učenika, suradnja s roditeljima je izvrsna, a ova ideja zaštitara je vrlo pozitivna. Podržavamo ju, iako je za naše društvo ovo nešto novo što uvodimo, no gledamo na to iz aspekta pojačane sigurnosti i zaštite kao dobrobit za sve“, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo