KRATKA KRONOLOGIJA DOGAĐAJA / Je li vam jasno što se događa između Milanovića i Plenkovića? Nije samo u pitanju Banožić, a sukob iz dana u dan eskalira

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/RTL

Što donosi novi tjedan i hoće li ga pratiti nove runde prepucavanja Milanovića, Banožića i Plenkovića, ostaje za vidjeti

14.11.2021.
17:20
Dalibor Urukalovic/PIXSELL/RTL
VOYO logo

Za masivnim drvenim stolom na Pantovčaku za kojim sjede Andrej Plenković, Zoran Milanović i Mario Banožić razasute su figurice vojnika. Sva trojica prebiru po njima i slažu svoje vojske. Banožić, kao glavni djelitelj figurica, posegne za jednim vojnikom nakinđurene opreme stavljajući ga sa strane, valjda izoliranog od cijele igre, što je zasmetalo Milanovića.

Taj potez, progruntan će u sebi, već mu je poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To si napravio i brigadiru Elvisu iz Počasno-zaštitne bojne. Umirovio ga?", pitat će Banožića.

Plenković iz prikrajka dobacit će Milanoviću da je zakon po kojem je Banožić umirovio brigadira Elvisa donio upravo Milanović, još onomad dok je bio premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bivši stanar Pantovčaka /

Mesić u Direktu komunikaciju Banožića i Milanovića nazvao 'nedopuštenom' i predložio im: 'Neka odu na ručak'

Image
Bivši stanar Pantovčaka /

Mesić u Direktu komunikaciju Banožića i Milanovića nazvao 'nedopuštenom' i predložio im: 'Neka odu na ručak'

"Pitaj Antu Kotromanovića što ste donosili kada si bio premijer, a Josipović predsjednik", reći će Plenković Milanoviću koji će nazvati Kotromanovića.

Kotromanović će se javiti i kratko poručiti da ne bi trebali mjeriti čiji je duži. Brod u njihovim vojnim figuricama, dodat će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi se slikovito i ukratko mogla prepričati svađa ministra Banožića, predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića koja traje tjednima.

Sve je, naime, počelo nakon što je ministar Mario Banožić umirovio Elvisa Burčula, brigadira Počasno-zaštitne bojne, narodu poznatije kao "ukrasno paradne bojne". Milanović je taj potez nazvao grbim nasrtajem na Oružane snage te poručio da to neće dopustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenje generala

Banožić je ustvrdio da je njegova ovlast prema Zakonu o obrani da umirovi brigadira Burčula, da je bio spreman produljiti mu mandat na godinu dana, ali da je iz Ureda predsjednika zadnji tren dobio zahtjev da mu se mandat produži samo za 2,5 mjeseca.
Milanović je potom zaprijetio da će blokirati imenovanje novih 38 veleposlanika i konzula, oko kojih se moraju dogovarati Vlada i predsjednik.

No, Banožić i dalje ne povlači odluku o umirovljenu te Milanoviću predlaže 400 kandidata i poručuje mu da od njih izabere jednog koji će zamijeniti Burčula. U javnost je pak procurilo da je novi kandidat predsjednika Milanovića Antonio Tokić, ali Milanović ne odustaje od daljnjih napada na Banožića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatična prisega 

Situacija eskalira 29. listopada kada predsjednik Milanović naređuje načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da izmijeni protokol i da ministar obrane ne smije govoriti na prisezi ročnika u Požegi.

Banožić je nakon toga zatražio ostavku Hranja, te kazao da mu je Hranj rekao da će podnijeti ostavku. Milanovića je optužio da koristi vojne resurse u privatne svrhe te da je htio poslati vojsku preko granice bez odluke ministra, da je trebao tražiti ostavku Hranja još kad je bio u Kovačevićevom Klubu s Milanovićem za vrijeme pandemije, te traži inspekciju svih Hranjevih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranj je pak demantirao Banožića oko ostavke i kazao da je slušao naredbe vrhovnog zapovjednika, odnosno Milanovića. Predsjednik je isti dan komentirao ostavku koju je Banožić zatražio od Hranja.

"Tko je on da traži ostavku?! Hoćete da ja tražim njegovu? Sa svim razlozima. Tko je on? On je stranačka instalacija. Zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav. On je pao s kruške. Traži njegovu ostavku. Tko je on da traži ostavku? Neka se vrati odakle je došao. Engleski ne zna govoriti, ne zna pisnuti, s kim razgovara? Bio je neki dan u Bruxellesu, pitajte ga je li imao konzultacije s Uredom predsjednika? Kao dudlek je otišao u Bruxelles, tamo je neke dogovore napravio, ja sam to sutra dužan provesti. Tako je kad nedokuhani, slabo obrazovani ljudi, koji ništa bitno nisu radili u životu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puzajući državni sudar

Plenković komentirajući Milanovića kaže da se to što radi predsjednik može nazvati puzajućim državnim udarom, na što Milanović kaže Plenkoviću kako je on puzajući državni udav.

No, vojska, otkrit će se u međuvremenu, nije jedini problem na relaciji Milanovića i Plenkovića. Jedan od njih je i imenovanje veleposlanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH ili ne BiH

Dva dana nakon eskalacije, 31. listopada, Banožić je napao Milanovića da je htio poslati vojsku u BiH na komemoraciju za poginule pripadnike HVO-a u Bugojnu bez odluke Ministarstva, a da su oni u zadnji tren spriječili međunarodni skandal.
Hranj demantira navode Banožića u svom priopćenju koje je poslano preko Ureda predsjednika s datumima kada je tražio suglasnost ministra obrane da vojnici prijeđu granicu, pa optužuje ministra da je odugovlačio s donošenjem takve odluke, a Milanović optužuje Banožića da šteti međunarodnom ugledu Hrvatske.

U cijeloj toj gunguli državnog vrha za 9. studenog dogovorena je zajednička sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihijatrijski slučaj 

Ona, možda najdramatičnija eskalacija dogodila se 2. studenog. Nakon što su se Milanović i Banožić susreli i rukovali u Vukovaru dolazi do okršaja.

Predsjednik je tako rekao za ministra da je bivši, da ga treba maknuti, te da je opušak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tu vatre. Banožić nije vatra. Banožić je opušak. Imamo problem, taj problem se zove Plenković koji ne rješava Banožića. Banožića treba riješiti kao problem. Kako, ja to ne znam", kazao je Milanović spominjući, između ostalog, da očekuje da premijer "pridavi svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne".

"Jezik kojim govori je jezik uličara i ne mogu to prihvatiti. Tumačenje zakona na njegov način i sada kada je predsjednik najbolje govori o njegovom karakteru. To je čovjek bez karaktera. Nije dobar za RH, pogotovo što je to napravio u Vukovaru. Za vrijeme rata sam bio u ratnu području, bio sam dijete, on nije bio. Znate li što je trebalo '91. kad ste bili vojni obveznik, kakvu ste vezu morali imati da ne budete u ratu? Neka ga bude sram. Nazivajući nekoga lažovom, opuškom, da će nekoga umiroviti najbolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi. Pa što je to jedna jadna politika jednog iskompleksiranog čovjeka. On je psihijatrijski slučaj", kazao je Banožić komentirajući Milanovića. Upitan misli li da je vrijeme za opoziv predsjednika, Banožić je kazao kako smatra da jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetak uvreda kasnije

Sedam dana i jedno nekoliko desetina uvreda kasnije, 9. studenog, održao se sastanka Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem su se našli Banožić, Milanović i Plenković.

Milanović je kazao kako se oko ničega nisu složili, a Plenković kako su se, zapravo, složili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječi da trenutno materijalno stanje Oružanih snaga nije zadovoljavajuće, to je nekim ljudima too much. I oko toga se nismo uspjeli dogovoriti. Tužno", kazao je Milanović.

"Htjeli smo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što sadržajniji i konstruktivniji. U pojedinim segmentima sastanak je bio nadrealan. Nastojat ću da komunikacija od strane Vlade, radi dobrobiti hrvatskog javnog prostora, bude što civiliziranija. U biti smo se složili u pogledu stanja oružanih snaga. U godini smo u kojoj idemo u sklapanje ugovora o nabavci borbenih aviona", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je također rekao kako je Milanović na sastanku zabranio načelniku Hranju da odgovara na pitanja, a Hranj i Milanović su se ponovno jako naljutili zbog toga pa su složili priopćenje u kojem tvrde kako Plenković ne govori istinu.

To je, naravno, potaknulo novu rundu prepucavanja u koju je Milanović upleo i Jandrokovića zbog mobitela na sjednici Vijeća, a Plenković bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića poručivši da je upravo Kotromanović donio Zakon o obrani u kojem postoji, eto, ta jedna prokleta stavka koja muči Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga vrhovnog zapovjednika

Kotromanović im je u RTL-u Danas poručio da bi bilo bolje da Milanović i Plenković stvari rješavaju daleko od kamera te kako zakon koji je mijenjao nije zbunjujuć.

"Pokušali smo urediti dvije stvari, korištenje snaga u civilne svrhe. Ja ne kažem da je to najbolji zakon, na kraju imate uvijek priliku promijeniti zakon... i napraviti da nemamo tu više nekakvih problema. Mi smo uredili, u tom trenutku to je funkcioniralo. Moja iskustva s Kolindom i sa zakonom i s Josipovićem bila su vrlo dobra", komentirao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako je bivša predsjednica poslala Počasnu zaštitnu bojnu bez njegova odobrenja na Bleiburg, da bi, primjerice, putovala u BiH helikopterom bez njegove odluke.

"Razumio sam ulogu vrhovne zapovjednice i nisam smatrao da je meni važno da se time opterećujem", kazao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketna popovnjača

No, Milanović ljut što Banožić za razliku od Kotromanovića ne shvaća ulogu vrhovnog zapovjednika, nastavlja prepucavanje. Pa je tako ispalio da ministar Banožić diže topovnjače i patrolne brodove, i to za nevojne svrhe, čija upotreba, kazao je, košta 15-20 tisuća kuna po satu plovidbe.

Nakon toga otkriveno je da je Banožić zaista dao odobrenje za prijevoz 40-ak visokih crkvenih dostojanstvenika raketnom topovnjačom Hrvatske ratne mornarice iz Vojnog ordinarijata, tzv. 'afera popovnjača', ali i ministra pravosuđa Ivana Malenice.

Premijer je ekspresno odgovorio svima i poručio kako on ne vidi da je ratna mornarica propala zbog toga.

"Što se tiče vojnih brodova, ja ne vidim što je problem. Radilo se o zaređenju biskupa Vidovića. Vojni ordinarijat je pismeno tražio od ministra da se organizira prijevoz, ministar je to odobrio. Ja mislim da nije kazneno djelo, država nije propala. Što se mene tiče, nije problem da se to napravilo", kazao je Plenković.

Milanović je pak nakon Plenkovića kazao kako smatra kako se vojska u takve svrhe ne smije koristiti i više neće dok je on predsjednik. Ministar je, prema Milanovićevim riječima, doveo biskupa u nezgodnu situaciju.

"Sjest ću za stol samo s Plenkovićem. Kakav Banožić, njega treba pod hitno maknuti. Tu više nema nikakvog razgovora. vo je vrlo opasna situacija, a Plenković se zeza. Takva vrsta neodgovornosti, zamislite da su vatrogasci takvi da ne kažem šta. Uz posao ide odgovornost!", kazao je Milanović.

Korumpirani ludonja

Milanović je još Banožića nazvao korumpiranim ludonjom, a ministar mu je, također ekspresno, odgovorio da vojsku koristi kao igračku i poligon za vrijeđanje.

Ipak, u cijeloj priči postoji jedna pozitivna stvar oko koje se aktualni državni vrh može složiti, kad već ne mogu oko paradne bojne, veleposlanika i tko zna još čega čim će zakomplicirati ionako kompliciranu svađu koju danima više malo tko shvaća, iako se sve svodi na kadroviranje i prepucavanje oko toga čiji će dobar poznanik, prijatelj ili školski kolega postati dio državničke kreme.

Pripreme za Milanovićev posjet papi Franji, koje protiču u atmosferi koja je sve samo ne sveta, ipak je iznjedrila da Banožić i Milanović postignu dogovor. To pokazuje da Milanović više očito ne strahuje, kao prije dva tjedna, da će Banožić zatražiti ostavku Svetog oca.

Prvo je, naime, Hranj kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH poslao zahtjev ministru Banožiću za "prometnom potporom" predsjedniku za skori službeni put u Rim, odnosno da Milanovića prate tri pripadnika Počasno-zaštitne bojne, narodu poznatije kao "ukrasno paradne bojne", te da papi otputuju dvama kombiniranim vozilima novije generacije.

Ministar je zahtjev prihvatio, ali je na neke detalje u proceduri morao upozoriti.
"Napominjem da se korespondencija o ovoj problematici treba odvijati između Ureda predsjednika RH i Ministarstva obrane, na što sam ranije upozoravao", poručio je Banožić.

Što donosi novi tjedan i hoće li ga pratiti nove runde prepucavanja Milanovića, Banožića i Plenkovića, ostaje za vidjeti.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo