JE LI ŠEFICA DRŽAVE RADIKALNA DESNIČARKA? / 'Kolinda je dobar šegrt Trumpa i Orbana, a sada poentira na izmišljotinama'

Image
Foto: Pixsell

Sukob između Grabar-Kitarović s jedne strane i MVEP-a i Plenkovića s druge strane oko neobvezujućeg popisa mjera Globalnog sporazuma za migracije za Net.

5.11.2018.
22:05
Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je ne ići na potpisivanje Globalnog sporazuma o migracijama te je kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga što, prema njezinu mišljenju, nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama. To ju je toliko uzrujalo da je jučer umalo žrtva postao i mikrofon N1 televizije kojeg je uzela novinaru Hrvoju Krešiću iz ruku.

Stav Ministarstva kako nisu bili obaviješteni o njezinoj odluci te izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako je o svemu saznao iz medija i kako je on kao i Ministarstvo saznao naknadno da predsjednica ne ide u Marakeš upućuje na probleme u odnosima Banskih dvora, Pantovčaka i Zrinjevca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA ŽESTOKO NAPALA MINISTARSTVO, A NOVINARU ZGRABILA MIKROFON: /

Iživcirana pitanjima o Marakešu, stvari uzela u svoje ruke

Image
KOLINDA ŽESTOKO NAPALA MINISTARSTVO, A NOVINARU ZGRABILA MIKROFON: /

Iživcirana pitanjima o Marakešu, stvari uzela u svoje ruke

Metoda za drugi mandat?

Za Net.hr nastalu situaciju komentirao je poznati politički analitičar, filozof i politolog Žarko Puhovski.

"Predsjednica je prepoznala desničarenje kao ključnu metodu za svoj mandat, a to će se mijenjati tako da će biti desničarski uklon u tim temama. To je ono što znamo o njezinoj strategiji", odgovor je Puhovskog na pitanje postaju li migranti ključna tema za kampanju za drugi mandat predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednici je očito mnogo lakše da ispadne vrdalama nego da napusti desniji glasački rezervoar. A s druge strane, to je prijetnja Plenkoviću samo toliko ako bi to bio znak, a ja mislim da nije. A ako bi bio znak da se ona ima nakanu kandidirati za preuzimanje stranke od njega, a ne za naredni mandat, tada bi to bila prijetnja. Međutim, mislim da to nije realno za očekivati, pogotovo jer je Brkić izvan igre", kaže Puhovski.

Image
Foto: Pixsell

Premijer i predsjednica već su neko vrijeme u tinjajućem sukobu

Promjena Ustava

"U Ustav je pa preko njega u sustav učinjena jedna vrlo neobična ideja diobe unutar diobe vlasti. Dakle, unutar diobe vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu ugrađena je dioba vlasti između premijera i predsjednika, i to je dovelo do situacije u kojoj su u nekoliko navrata predsjednici i premijeri iste svjetonazorske stranačke strane dolazili u sukobe. Na primjer, Mesić i Račan, Josipović i Milanović i sada Grabar-Kitarović i Plenković", ističe poznati politolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se ne radi o sukobu zbog različitih stranaka, nego se radi o pogrešci u sustavu koji je podijelio ovlasti na dva brežuljka, kako bismo rekli, odnosno na predsjednicu i premijera. To će stalno izazivati sukobe neovisno o stranačkoj pripadnosti sve dok se ne skupi kritična većina za promjenu Ustava, a mislim da to u narednom godinama ne treba očekivati".

Hoće li to naškoditi Hrvatskoj?

Odluku da ne ode u Marakeš pohvalio je i njemački ekstremistički portal Compact pa smo upitali Žarka Puhovskog može li to naškoditi Hrvatskoj i njenoj međunarodnoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo, bojim se da bi to moglo pomoći Hrvatskoj na međunarodnoj sceni jer će imati uza sebe ovakve međunarodne korifeje kao što su Trump, Orban, Kurz, vjerojatno i neke Čehe i Poljake. I to su u mnogočemu hrvatski saveznici. Moguće da će se i Njemačka kretati više u desno kada se shvati da je oslabila pozicija Angele Merkel, a ojačala pozicija recimo AFD-a. To nužno ne mora oslabiti poziciju u političkom smislu", navodi Puhovski koji smatra kako to oslabljuje poziciju Hrvatske u moralnom smislu.

'Nepristojno je'

"Prije svega zato što je nepristojno da se nacija koja tolike migrante izvozi u Europu najedanput histerično ponaša prema migrantima koji bi htjeli doći na njen teritorij. Nacija koja se borila za to da se prihvate njeni migranti u EU koji opterećuju neke od tih država sada odjednom vidi sebe opterećenu s deset puta manjim brojem migranata koji su na granici, nisu ni prešli granicu. I to je jedan problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati filozof smatra kako je drugi problem tipično desničarsko poentiranje na neistinama i poluistinama.

Donosi joj bodove

"Taj dokument iz Marakeša je jednostavno dokument koji je, kako se kaže u žargonu, sveta vodica. Niti pomaže niti odmaže. On ništa nikoga ničim ne obvezuje, a to je u uvodu jasno napisano. Ni na koji način ne šteti suverenitetu. Nije istina da redefinira pojam migranata. To su sve izmišljotine koje je netko lansirao i onda su od Trumpa nadalje svi to prihvatili, pa i Kolinda Grabar-Kitarović koja se pokazala dobrim šegrtom desičarskih vedeta u svijetu", navodi Puhovski koji smatra kako ona to radi još uvijek pomalo štreberski i s mukom jer je ona, po svemu sudeći, mnogo više centristički nastrojena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaključila je da joj to donosi bodove i toga se sada slijepo drži", smatra politolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga MVEP-a

U cijeloj priči vezano uz potpisivanje Globalnog sporazuma važno je istaknuti jedinstvenu ulogu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Marakeški sporazum njihov je resor, a Grabar-Kitarović im je oštro odbrusila da se "saberu".

"U osnovi Ministarstvo je vezano uz Vladu i zna se tko je njihov šef. On je u Banskim dvorima. No, kada se radi o postavljanju nekih elemenata strategija i, što je više važnije, o personalnim pitanjima, dakle odlučivanju o veleposlanicima onda je to uloga predsjednice. I na toj točki sad ima poziciju iz koje može zaustaviti neke inicijative Ministarstva vanjskih i europskih poslova", kazao nam je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenković je ispao ljevica, a Grabar-Kitarović desnica'

"Ona si je dopustila da javno kaže stvari koje su neki drugi predsjednici mislili ili su interno govorili, ne i javno, jer je prije više od godinu dana očito zaključila da joj se politički isplati sukobljavanje s Vladom. U jednom trenutku, prije otprilike godinu dana, dopuštala si je neku vrstu ljevičarske kritike Vlade, ali je brzo odustala i sada se ugodno smjestila na desnici", navodi poznati politolog.

Kako se približavaju predsjednički izbori, mnogi iz hrvatskog političkog i javnog života iznose koga bi željeli za protukandidata ili protukandidatkinju trenutačnoj hrvatskoj predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu zamisliti puno dobrih kandidata, ali nijednog koji bi imao izglede protiv nje. Meni se u ovom trenutku ne čini da postoji kandidat koji bi imao šansu protiv nje u ovoj podjeli karata kakva je u Hrvatskoj. Plenković je ispao ljevica, Grabar-Kitarović desnica, a sve drugo jednostavno je nestalo", ističe Žarko Puhovski za Net.hr.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo