JE LI POLICIJA IMALA PRAVO PUCATI NA KOMBI PUN MIGRANATA? / Zakon kaže da to smiju u određenim situacijama, ali...

Image
Foto: PIXSELL
1.6.2018.
9:17
PIXSELL
VOYO logo

Nakon drame koja se jučer događala kod Donjeg Srba, a u kojoj je u policijskoj pucnjacvi ranjeno dvoje djece, mnogi postavljaju pitanje je li policija morala pucati na kombi u kojem je bilo 29 migranata te jesu li za to imali ovlasti.

Na koji način i kada policija smije otvoriti vatru?

U Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima stoji da policija može koristiti vatreno oružje u četiri situacije: u nužnoj obrani, u krajnjoj nužni ako bez upotrebe vatrenog oružja ne može otkloniti istodobno ili izravno predstojeću neskrivljenu opasnost za vlastiti život ili život druge osobe, koja se na drugi način nije mogla otkloniti, ako na drugi način ne može uhititi osobu zatečenu u kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od najmanje 10 godina, te ako na drugi način ne može spriječiti bijeg osobe koja je osumnjičena ili optužena za kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zakonu također stoji na koji način policija u tim slučajevima smije otvoriti vatru.

Prije uporabe vatrenog oružja policijski službenik će uputiti usmenu naredbu: 'Stoj, policija', a zatim naredbu upozorenje: 'Stoj, pucat ću!'. Nakon tih naredbi policajac mora ispaliti upozoravajući hitac u zrak, ako se time ne stvara opasnost za sigurnost ljudi i imovine. Policijski službenik neće uputiti usmenu naredbu i upozorenje ako je ugrožen njegov život ili život drugih osoba zbog vjerojatnog napada ili bi se dovelo u pitanje izvršenje službene zadaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, navodi se i da uporaba vatrenog oružja nije dopuštena kada dovodi u opasnost ćuivot drugih osoba, osim ako je to jedino sredstvo za obranu od napada ili otklanjanje opasnosti. Uporaba vatrenog oružja nije dopuštena protiv djeteta ili amloljetnika, osim kada je to jedini način za obranu od napada ili uklanjanje opasnosti.

Image
Foto: zakon.hr screenshot

zakon.hr screenshot

Pucali u kombi koji se nije htio zaustaviti

Podsjetimo, nakon što je policija dobila dojavu o krijumčaru ljudi, pokušali su u nekoliko navrata zaustaviti taj kombi. Kada se vozač odbio zaustaviti, na području Raštele je postavljena blokada kako bi policija na taj način zaustavila kombi. Vozač je unatoč tome nastavio vožnju prema njima, na što je policija ispalila nekoliko metaka u smjeru kombija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač je potom iskočio iz kombija i pobjegao u šumu. Kako se i sumnjalo, u vozilu su bili ilegalni migranti: 29 osoba stranih državljana, među kojima je bilo i djece. Sedam je osoba ozlijeđeno tijekom te opasne vožnje, a dvoje djece imaju ozljede i od pucnjave koja se odvijala prilikom pokušaja zaustavljanja ovog kombija. Policija je kasnije na konferenciji za medije rekla da nisu znali da u kombiju ima djece. Kažu i da su pucali u smjeru guma. Djeca su operirana u zadarskoj bolnici i izvan su životne opasnosti.

Image
JEDNO JE DIJETE RANJENO U LICE, METAK MU JE OZLIJEDIO VILICU: /

Policija pucala na kombi s migrantima, oglasio se i Plenković: 'Žao mi je'

Image
JEDNO JE DIJETE RANJENO U LICE, METAK MU JE OZLIJEDIO VILICU: /

Policija pucala na kombi s migrantima, oglasio se i Plenković: 'Žao mi je'

Sindikat: 'Postupili su u krajnjoj nuždi'

Sindikat policije smatra da su policijski službenici postupili u krajnjoj nuždi odbijajući napad na sebe, ali što je najbitnije, spašavajući živote i samih migranata koji su zadobili ozljede od sulude vožnje bezdušnog kriminalca za kojeg su djeca i njihovi roditelji bili samo paketi na kojima će dobro zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nemilog događaja u Donjem Srbu, drže u sindikatu, došlo je unatoč svim nastojanjima da se preventivnim mjerama, direktnim nadzorom državne granice i dubinskom pokrivanju prometnica i ilegalnih pravaca za prebacivanje migranata. Policijskim službenicima koji su postupali sada je izuzetno teško i treba im osigurati psihološku pomoć, naravno, kao i nesretnim migrantima, smatraju u sindikatu. Opći sindikat MUP-a najavio je da će izraditi prijedlog izmjena i dopuna zakona i pravilnika radi poboljšanja zaštite, kako državne granice, tako i samih migranata i policijskih službenika.

Policija i dalje traga za odbjeglim krijumčarem, a u pomoć su im priskočili i policijski helikopter, potražni psi te kolege iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo