Analiza Damire Gregoret /

Je li na pomolu novi sukob na relaciji Banski dvori - Pantovčak?

Da Kolinda Grabar Kitarović neće sjesti u avion za Marakeš u prosincu, Vlada je, kažu, doznala iz medija

3.11.2018.
20:00
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne popušta. Ne samo da je odbila već najavljeni put u Marakeš već je ponovno oštro napala politiku koju provodi premijer Andrej Plenković. Otvoreno je novo bojno polje na relaciji Pantovčak - Banski dvori. No, premijer se iz Kine ne želi previše osvrtati na prozivke predsjednice. 

Takav je stav zauzeo već nekoliko puta prilikom prošlih sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je danas stigao iz 300 kilometara udaljenog Pekinga u grad Hangzhou kako bi radio na uspostavi boljih odnosa s Kinezima i na privlačenju njihovih investicija u Hrvatsku stoga nije želio razgovarati o domaćim temama tako ni o odnosu s Pantovčakom. No naše pitanje nije mogao izbjeći.

O odluci predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da neće ići u Marakeš u prosincu, kazao je kako mu nije jasno kada je i zašto došlo do te promjene stava. Ono što naslužbeno doznajemo jest da su prilično nervozni u Banskim dvorima jer još uvijek ne znaju trko će na kraju otići na sastanak u Marakeš jer su računali na to da će to biti ili predsjednica ili netko iz njezinog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O promjeni odluke, kaže Plenković, doznao je iz medija. Na naše pitanje je li na pomolu novi sukob premijer je odgovorio kao i obično, da sukoba nema. 

"Nije nikakav sukob. Intervju nisam pročitao ali Vlada radi na svojem programu, na svojim reformama, vrlo angažirano. Što se tiče ove teme oko globalnog kompakta, nije mi poznato čemu promjena stava", kazao je Plenković.

Pitali smo ga i što misli o izjavi predsjednice koja kaže da na promociju knjige bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić nikada ne bi išla jer je istraga još uvijek u tijeku, Plenković kaže kako ga ništa ne iznenađuje.

Dodatna bizarnost u čitavoj situaciji leži u činjenici da je Plenković Kolindi Grabar Kitarović još u svibnju ponudio da ponovno bude HDZ-ova kandidatkinja na predsjedničkim izborima iduće godine. Ono što smo od nje mogli čuti je da će čekati i to sve do svibnja iduće godine, nakon europskih izbora, bez obzira na javne signale iz HDZ-a da je najbolje da svoju odluku kaže još ove jeseni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve doznao iz medija

Da Kolinda Grabar Kitarović neće sjesti u avion za Marakeš u prosincu, Vlada je, kažu, doznala iz medija, a premijer na posljednji val kritika s Pantovčaka u Kini ustvrdio: "Ništa me više ne iznenađuje. Što se tiče ove teme oko globalnog sporazuma nije mi poznato otkud promjena stava."

Kritike koje mu je predsjednica ponovno uputila, kaže, ne bi želio komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeća oporbena stranka predsjednicu optužuje da vodi kampanju. Sukob na relaciji Pantovčak- Banski dvori oko sporazuma o migracijama čini im se iskonstruran.

"Žena je u kampanji non-stop, ja vam kažem, treba uvesti da predsjednik možeš biti u jednom mandatu, jer žalosno je da trošiš mandat da se dopadneš svima. To je žalosno ali ništa više ne iznenađuje u Hrvatskoj", kazao je Predrag Matić, član Predsjedništva SDP-a.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo