Rezultati ankete /

Je li došlo vrijeme za ukidanje celibata: Čak 86 posto Hrvata za njegovo ukidanje!

Image

Činjenica je da imamo sve manje svećenika, a ukoliko im se omogući brak mogao bi se riješiti taj problem

20.1.2019.
11:42
VOYO logo

Zbog manjka svećenika sve glasnije se govori o zaređivanju oženjenih muškaraca, a s tim pod ruku ide i pitanje ukidanja celibata. U listopadu ove godine održat će se i Biskupska sinoda na temu "Amazonija: novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju". Tamo bi se na dnevnom redu moglo naći pitanje: viri probati, odnosno zaređivanje već oženjenih muškaraca.

Većina hrvatskih građana isto tako smatra da bi se celibat trebao ukinuti. Nakon vijesti o ostavci svećenika Vinka Sudara, brojni čitatelji su u svojim komentarima izrazili znak podrške, a zbog njihovih reakcija napravili smo anketu o ukidanju celibata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 86 posto građana (njih 626) smatra da bi se celibat u Katoličkoj crkvi trebao ukinuti, a 14 posto građana (njih 99) smatra da do njegovog ukidanja ipak ne bi trebalo doći. 

Image

Rezultati ankete

Hoće li se to u narednim godinama promijeniti, tek ćemo vidjeti. Činjenica je da imamo sve manje svećenika, a ukoliko im se omogući brak mogao bi se riješiti taj problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio sam ići drugim putem i zasnovati obitelj", kazao je iskreno župnik Sudar, a sigurno nije jedini koji je zbog žene koju voli napustio službu.

Građani većinom podržavaju njegovu odluku, a hoće li do nekakvih promjena u Vatikanu ipak doći možda vidimo već krajem godine na Biskupskoj sinodi.  To bi za Katoličku crkvu definitivno bila jedna od najvećih promjena u povijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo