STRAŠNO OTKRIĆE /

Jazavci i lisice iskopali ljudske lubanje i kosti na prostoru bivše 'partizanske države'

Image
Foto: Branimir Bradaric/VLM/PIXSELL/Ilustracija

Prema dojavi stanovništva koji u blizini obrađuju zemlju, kosti su sakupljene i predane u Policijsku postaju Đakovo. Da je policija zaprimila kosti potvrdila je i Policijska uprava osječko-baranjska

23.1.2018.
7:35
Branimir Bradaric/VLM/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Dvije ljudske lubanje i veći broj kostiju pronađene su ovih dana u šumarku na prostoru između sela Slobodna Vlast, Ratkov Dol i Musić. Lokalno stanovništvo vjeruje da su ih na površinu izvukle životinje poput jazavaca i lisica, a lubanje je za kratko vrijeme prekrila mahovina.

Mjesto na kojem su pronađene kosti bilo je pravac kojim je prije 73 godine, u travnju 1945., prolazila kolona oko 500 sudionika đakovačkog Križnog puta, a koja je bila pogubljena 20-ak kilometara dalje – u selu Ruševu, u požeškom kraju, no dio žrtava smaknut je usput ne stigavši tako u Ruševo. Postavlja se pitanje jesu li te kosti ostaci sudionika te kolone, a spominje se i postojanje starog groblja na tom prostoru, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je reći jesu li one povezane s tim događajem, no činjenica je, a i danas postoje živi svjedoci, da su ljudi iz kolone ubijani cijelim putem. 

Žrtvoslovne udruge podsjećaju i kako je u vremenu od 1942. do početka 1943. to bio prostor tzv. “partizanske države”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest ovoga kraja nije bila turbulentna samo za vrijeme II. svjetskog rata. Levanjska Varoš još se 1244. godine spominje pod nazivom Nevna, a povijest toga kraja kasnije obilježava i dolazak Turaka, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo