RAT U HDZ-U / Jandroković optužio Kovača: 'Nedostatak vizije i karizme nadomješta agresijom i manipulacijama'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora kaže će se morati drukčije reagirati nego prije pet godina

3.3.2020.
13:54
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u utorak u Zagrebu da će Hrvatska poslati vojsku na svoje granice bude li potrebe za tim nakon što je Turska odlučila pustiti migrante prema Europi. 

Jedinstvo EU

"Očito je da će, ako se sigurnosna situacija pogorša, hrvatska vojska doći na granicu", rekao je Jandroković na marginama međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj i sigurnosnoj i vanjskoj politici EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da EU mora imati jedinstveni odgovor na migrantsku krizu. 

"Volio bih da se ne ponovi ona situacija iz 2015. godine. Trebamo osnažiti zajedničku politiku unutar EU kada su u pitanju migracije. Prve na udaru su Grčka i Bugarska", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora kaže će se morati drukčije reagirati nego prije pet godina ako na granice počnu pristizati deseci ili stotine tisuća ljudi. 

"Hrvatska će pratiti stanje i koordinirati svoje aktivnosti. Osnovna zadaća države je zaštititi svoje granice i ljude", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa je i 2015. razmišljala o tome kako zaustaviti eskalaciju u samom izvoru krize. Države moraju reagirati, države se moraju štititi. Ne bih rekao da se ovdje radi o licemjerju, već se stvari mijenjaju i sazrijevaju", smatra Jandroković. 

Osim rješavanja krize na izvorištu u Siriji, Jandroković kaže da je i "ponovno potrebno raditi u dva smjera, diplomatskom i humanitarnom kako bi se spriječio nastanak novog migrantskog vala". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se 2015. govorilo o humanitarnom i sigurnosnom aspektu krize. 

"Tada je prevladavao humanitarni aspekt, a sada više prevladava sigurnosni", ističe Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednički odgovor na krize 

Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici koja se odvija u utorak i srijedu u Zagrebu uspostavljena je 2012. godine. 

Stvorena je za raspravu, razmjenu informacija i najboljih praksi između predstavnika nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta o temama povezanima s vanjskom, sigurnosnom i obrambenom politikom EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je na otvaranju konferencije rekao da je cilj imati "snažnu i demokratsku Europu koja predvodi i utjecajna je u svijetu, koja će postati predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena i jamčiti sigurnost i stabilnost". 

Posjetio je na globalne izazove, od sukoba na Bliskom istoku, velikih migracijskih tokova, terorističkih prijetnji, organiziranog kriminala, klimatskih i demografskih promjena, energetske nesigurnosti, trgovinskog protekcionizma i drugih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija se održava dva puta godišnje, a organizira je parlament države članice koja predsjeda Vijećem EU-a. Sudjeluju izaslanstava nacionalnih parlamenata država članica i Europskog parlamenta.

Novine koje su uvedene u Zagrebu su "hitne" debate i usvajanje zajedničkih zaključaka o svim temama, istaknuo je Jandroković i vjeruje da će se s tom praksom nastaviti i na drugim međuparlamentarnim konferencijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Agresija i manipulacije''

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je u utorak da kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač nedostatak vizije i karizme nadomješta "agresijom i manipulacijama" u obračunu sa suparnicima na izborima u HDZ-u na kojima je Kovač protukandidat Andreju Plenkoviću.

Jandroković je ustvrdio da se iz Kovačeva izbornog stožera proteklih dana neargumentirano optuživalo HDZ-ovo središnje izborno povjerenstvo i pojedine ljude uključene u organizaciju izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjere naveo je da su Kovač i njegov stožer prozivali konkurente za navodne prijetnje članstvu angažiranom na Kovačevoj strani, dok je za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića Kovač rekao da ga "ne može razumjeti bez rječnika", aludirajući na Bačićev dijalekt. 

"Jedno je voditi polemiku s protukandidatom, a drugo je ići na osobnu razinu i upućivati ružne poruke članstvu, te pritom vlastiti nedostatak vizije i karizme nadomještati agresijom i manipulacijama. Takvu vrstu ponašanja, koja dolazi iz tabora gospodina Kovača, ne smatram korektnom", rekao je Jandroković novinarima na marginama EU-ove međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je kandidate da prestanu lažno optuživati za navodne propuste u organizaciji izbora, bez ikakvih dokaza. Posebno je pozvao Kovača da dokaže svoje tvrdnje da HDZ svoje članove zapošljava preko veze u državnoj i javnoj upravi,

Plenković i Kovač će moći imati svoje članove u biračkim odborima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko je puta iznio optužbe na račun predsjednika središnjeg izbornog povjerenstva, na ljude koji rade u glavnom tajništvu HDZ-a. Pozvali smo ga tada da optužbe potkrijepi dokazima i argumentima, ni jednom to nije učinio. Riječ je o nekorektnoj i neprimjerenoj  agresiji i manipulaciji", ustvrdio je Jandroković.

Kandidati, istaknuo je, moraju biti svjesni da takve optužbe imaju posljedice na rejting stranke i međuljudske odnose unutar HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz izborne pripreme, Jandroković napominje kako će radi transparentnosti Plenković i Kovač moći imati svoje članove u biračkim odborima. Tako će broj članova u biračkim odborima sa sadašnjih pet narasti na sedam.

Kandidati za zamjenika i potpredsjednike stranke moći će imati svoje promatrače na biračkim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo otkloniti bilo kakvu sumnju oko toga da je negdje nešto napravljeno krivo", ističe glavni tajnik HDZ-a, koji skrbi o transparentnosti i korektnosti izbornog procesa u HDZ-u.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo