VOZAČI, OVO MORATE ZNATI / Dalmatinsku zagoru poharala jaka tuča, vozači se od štete krili u tunelu: To je iznimno opasno, a kazne su ogromne

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Između Sinja i Dugopolja zabilježena je jaka tuča koja je ponegdje zabijelila tlo s nekoliko centimetara leda, i to unatoč temperaturama koje su visoke za ovaj dio godine

17.11.2023.
13:56
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Već danas je počelo djelovati jako nevrijeme najavljeno za vikend. Ujutro je u Dalmatinskoj zagori zabilježena jaka tuča i to nakon što je noćas u Splitu u kratkom vremenu palo oko 20-ak litara kiše po metru kvadratnom, piše Dalmacija Danas.

Prije podneva jako grmljavinsko nevrijeme te jači grmljavinski pljuskovi zahvatili su područje od Drniša do Zamosorja. Između Sinja i Dugopolja zabilježena je i jaka tuča koja je ponegdje zabijelila tlo s nekoliko centimetara leda, i to usprkos temperaturama koje su visoke za ovaj dio godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IZRAZITO OPASNO VRIJEME' /

U dvije hrvatske regije za sutra je oglašen crveni meteoalarm: Pada temperatura, stiže kiša, a ponegdje i snijeg!

Image
'IZRAZITO OPASNO VRIJEME' /

U dvije hrvatske regije za sutra je oglašen crveni meteoalarm: Pada temperatura, stiže kiša, a ponegdje i snijeg!

Zaustavljanje u tunelu i nije najpametnija stvar

Nevrijeme je zabilježeno i na brzoj cesti Solin - Klis, a dio automobila čekao je u tunelima da se nevrijeme smiri. To je veoma opasna praksa, navodi 24sata, jer se u takvim uvjetima teško vozilo možda ne bi uspjelo na vrijeme zaustaviti pred automobilima koji stoje. Osim toga, vozači koji stanu u tunelu mogu biti kažnjeni sa 1000 do 2000 kuna.

Vozači obično ne očekuju zaustavljena vozila kada se približavaju tunelu ili ispod nadvožnjaka i mosta, a za vrijeme slabe vidljivosti zbog tuče stvarno je lako moguće da dođe do neželjenih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK upozorava da vožnja po lošim vremenskim uvjetima zahtijeva dodatnu pribranost i pozornost. Također, u ovakvim uvjetima savjetuje se korištenje svjetla za maglu ili kratkih svjetla, smanjenje brzinu i prilagodba vožnje uvjetima vidljivosti. Naglo kočenje bi se trebalo izbjegavati, a pametno je držati i veći razmak od vozila ispred vas.

Vrijeme u drugom dijelu dana

Inače, u drugom dijelu dana nas čeka postupno razvedravanje sa zapada, kaže Državni hidrometeorološki zavod. U većem dijelu Hrvatske bit će umjeren i jak, na udare olujni sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Na sjevernom Jadranu je prema večeri moguća bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 20 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Ne budi bez veze, veži se': Samo lani, od svih poginulih u prometu, njih čak 50 posto nije bilo vezano

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo