peta obljetnica članstva /

Jadranka Kosor za RTL: 'Predsjednica je trebala biti na obljetnici, ali - kampanja je kampanja'

Hrvatska je postala 28. punopravna članica Europske Unije, a kao premijerka zaključila je pregovore Jadranka Kosor

1.7.2018.
18:55
VOYO logo

Točno je pet godina otkako je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije. 1. srpnja 2013. Hrvatska je postala 28. punopravna članica Europske Unije, a kao premijerka zaključila je pregovore Jadranka Kosor

Hrvatska slavi svoj europski rođendan, a slavite i svi svoj - stoga sretan vam rođendan. Bili ste jučer uzvanica na proslavi, je li predsjednica trebala biti na proslavi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je peta obljetnica, bilo bi dobro da je bila na proslavi i da je bilo obilježavanje diljem Hrvatske kako bismo se podsjetili što je to EU, ali - kampanja je kampanja.

Je li hrvatska politika jedinstveno proeuropska?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pitate imamo li usuglašenu jedinstvenu vanjsku politiku, onda mislim da je nemamo svim segmentima, to je činjenica. Međutim, dakako da svi oni koji su danas odgovorni za državu, reklamiraju europsku politiku. Mislim da treba propitivati što je to zapravo europska politika i da je trebalo upravo uz petu obljetnicu isticati što su to europske vrijednosti za koje smo se mi borili, koje su, uostalom, vrednote hrvatskog ustava - vladavina prava, jednakost pred zakonom...

Je li ideja zajedničke obitelji europskih naroda danas pomalo ocvala? Bi li referendum o ulasku danas prošao?

Mislim da ne. Mislim da je EU najbolje što imamo i što možemo poželjeti, ulazak u EU za Hrvatsku je značilo puno i treba biti ponosan. I ja sam ponosna na sve što smo radili jer smo se vratili kući, a europske vrijednosti su vrijednosti koje su nas ujedinile i objedinili.

Kako bi Hrvatska izgledala danas da nismo ušli u Uniju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaista smo pokazali da imamo snage i odlučnosti. Upravo u vrijeme kad smo završavali pregovore i trebali otvoriti i zatvoriti poglavlje 23. Pokazali smo zaista snagu protiv korupcije, klijentelizma, nepotizma... No nakon ulaska u EU kao da smo posustali u tome. Kao da smo izgubili tu snagu i odlučnost. Nakon pet godina i dalje nemamo nijednu  pravomoćnu presudu u velikim korupcijskim predmetima. Ukratko, apsolutno nam se isplatilo, ima puno prednosti. Na kraju, pogledajte veliki projekt kakav je Pelješki most, 357 mil. eura dobili smo za gradnju što je jako važno za nas, to je jedan od primjera govori zašto je vrijedilo raditi. Idemo sad napraviti barem konsenzus što ćemo raditi sljedećih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo