ŽUSTRA KRITIKA BIVŠE PREMIJERKE / 'Nama nisu Skejini marširali u crnim odorama. Otkad Plenković vodi HDZ ostvareni su svi ideološki projekti Tomislava Karamarka'

Image
Foto: N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor dala je možda i najžešću kritiku aktualnoj vlasti oko tolerancije na ustaške simbole, što, po njenim riječima, odražava politiku nečinjenja i Karamarkovu doktrinu

12.4.2022.
11:02
N1
VOYO logo

Bivša premijerka Jadranka Kosor, poput većine aktera na političkoj sceni, osvrnula se na izjavu brigadira Matka Raosa koji je tijekom svečanosti obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja IX bojne HOS-a poručio da "bez 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske". Iako je on na svečanosti bio izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, Kosor tvrdi da je on istovremeno i izaslanik Vlade.

"Ovdje se radi i dodatno o tome da ga je poslao ministar branitelja, potpredsjednik Vlade i, možda još značajnije od toga, zamjenik predsjednika HDZ-a. Kad pošalješ izaslanika, moraš unaprijed znati kakve mogu biti konotacije. Tim prije što je dan prije tog obilježavanja, te izjave, su pripadnici te bojne uzvikivali taj zloglasni ustaški poklič. Nakon toga je bilo jasno što se može dogoditi na samom obilježavanju. Ako je već i bio određen izaslanik i htjelo se spriječiti da predstavnik Vlade dođe u neugodnu situaciju, onda se on trebao povući. Radi se o politici, radilo se o tome da je potpredsjednik Vlade s umišljajem poslao svog izaslanika da bi dao potporu ljudima za koje misli da su branitelji i da im se ne bi trebalo zamjeriti. Radi se o političkom kukavičluku. Mi, prijašnji predsjednici Vlade i HDZ-a, nismo imali ovakve stvari, nisu nam Skejini marširali po Kninu u crnim odorama", rekla je Kosor za N1 te dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MUKE PO NDH /

Vlada osudila riječi vlastitog izaslanika, oporba je ljutita: 'Državu smo gradili na antifašizmu i to jasno imamo u Ustavu'

Image
MUKE PO NDH /

Vlada osudila riječi vlastitog izaslanika, oporba je ljutita: 'Državu smo gradili na antifašizmu i to jasno imamo u Ustavu'

"Svako izvikivanje 'za dom spremni' u Kninu je uvreda svim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu koji je apsolutno bio protiv ustašizacije društva… Plenković je rekao da je 'za dom spremni' protuustavan pozdrav, nakon vijećanja mudraca, ali da se može iznimno upotrebljavati i tako je otvorio Pandorinu kutiju iz koje su izašli duhovi koketiranja s ustaštvom. Otada se učestalo događa ovo što se događa. Ministarstvo branitelja se samo ograđuje, a ograditi se ne znači ništa. Osuda bi značila nešto, ali bi i dalje bila prazna riječ jer je upravo Medved financirao 2017. Thompsonov koncert u Slunju za koji se znalo da će početi sa 'za dom spremni'. Upravo je Medved kao ministar i potpredsjednik Vlade sudjelovao u ispraćaju ostataka ustaških vojnika s vojnim počastima koje je organizirala Vlada", podsjetila je bivša premijerka.

Život u paralelnoj stvarnosti

Po tome se čini kako živimo u paralelnoj stvarnosti. Iz Vlade redovito stižu osude pokliča i isticanja simbola povezanih s ustaškim pokretom, dok se, s druge strane, čini da to prešutno i potiču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je protuustavno, to je i Plenković rekao. I tada je napravio taj ogroman korak, od milijardu milja, unatrag. Ako je nešto protuustavno, ne možemo mi pravnici reći da se to nešto iznimno može upotrebljavati. Što znači u komemorativne svrhe? To u Splitu nije bilo komemorativno, oni su slavili. I tamo su bili i predstavnici države. To je bitno. To nismo dosad gledali, odnosno do mandata sadašnjeg predsjednika HDZ-a i ove koalicije. Ove sadašnje i ovakve koalicije. Kad jučer slušam Miloševića, potpredsjednika pod istragom DORH-a koji izlazi pred novinare i kaže da su upozoravali i da će i dalje razgovarati. Ali, to ne izgovara, ali mi to zaključujemo, i dalje ćemo podržavati tu politiku nečinjenja. To je krajnje licemjerno", ustvrdila je Kosor.

Unatoč nečinjenju dio javnosti i koalicijskih partnera promatra sadašnji HDZ kroz prizmu promjene i sprječavanja povratka na staro, odnosno mogućnosti da stranku preuzme netko poput Tomislava Karamarka. Općeniti je zaključak da bi to bilo pogubno za Hrvatsku, pa se stoga daje bezrezervna podrška sadašnjoj vladi i premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tragikomično izvrtanje pile naopako. U vrijeme otkad HDZ vodi Andrej Plenković su ostvareni svi ideološki projekti Tomislava Karamarka. To se jednostavno dogodilo. On je govorio da će kad dođe na vlast očistiti HRT i to se sada dogodilo. Mi smo sada u mandatu ove većine, koja je izabrala direktora HRT-a, svjedočili nekoj vrsti i cenzure i hapšenju direktora HRT-a… To je neka vrsta fenomena. Moram, nerado, spomenuti ključnog čovjeka koalicije, Pupovca. On je svojim podupiranjem te politike puno puta dao do znanja da je Andrej Plenković nemjerljivo puno bolji od bilo kojeg dosadašnjeg predsjednika HDZ-a, da je on brana nekom crnilu koje bi došlo s desna, a događa se upravo suprotno. Tužno mi je gledati i Kajtazija kako kaže da je puno puta govorio Plenkoviću da bi to trebalo ugraditi u Kazneni zakon, a on ništa…", govori Kosor.

Krpanje Vlade i pad rejtinga

Prethodni zaključak, uz to, dovodi do toga da se smatra kako je HDZ jedina jaka stranka koja može upravljati državom, no bivša premijerka upozorava da "ovo zadnje istraživanje koje smo vidjeli pokazuje da se ipak radi o nekom padu i približavanju onom rejtingu koji je HDZ imao na kraju 2011. godine." U tom svjetlu treba promatrati i politički život do sljedećih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se ne može zvati rekonstrukcijom. To je krpanje. To je poput Titanika. Otvorile su se rupe i tu voda curi, one se ne daju zakrpati. Ipak idemo prema kraju tog mandata. Mali je broj ljudi koji sada žele doći. Teško mi je predvidjeti koliko će ministara doći, a koliko otići. Svakako, tako oštećen brod teško da može ploviti punom snagom. Jako, jako teško", zaključila je bivša premijerka Kosor.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo