Bio je i 'Smičiklas', a sad... /

'Ja sam realan čovjek, ja dolazim iz realnog sektora', objašnjavao je za RTL Direkt 2019. Predstavljamo Projekt Škoro

Nije se oglasio od izborne noći, a o tome kako će dalje, RTL-u je poslao pisani odgovor

19.5.2021.
7:00
VOYO logo

"Računam na podršku svih birača, osim ekstremne ljevice. Otvorenu podršku već sam dobio od većine pojedinaca i političkih opcija od centra prema desno", tako je odgovorio Miroslav Škoro.

Iako mu lijevo-desno, kaže, nikad nije bilo primarno, Zagrepčani ga uglavnom vide kao pjevača, desničara, populista, s izuzetkom tek rijetkih poput Ruskinje Marijane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misli o Škori? Nikad nije čula za njega?

"Ne, nikad čula", odgovorila je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije čula za njegove pjesme.

"Niste čuli ono Milo mooojee?", pitali smo je.

"Radim sve vrijeme, znajete", odgovorila je pristojno.

A što o njemu misli Rajko iz Zagreba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ga vidim tamo negdje u Osijeku, na nekoj pozornici", odgovorio je i objasnio zašto:

"Pa on nije političar. On nije niti zreli političar"

"Pa, nije on političar. A, uostalom, pogledajte malo njegove izjave zadnje, od prekjučer. Je li to zreli političar? Nije!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je govorio Škoro, o Možemo!, naravno:

"To nit' je zeleno, nit je samo lijevo. To je nadasve ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao."

Image
Benčić vs. Hasanbegović /

Žestoki obračun u RTL Direktu! Benčić: 'Ne morate se derati. Sve je u redu'; Hasanbegović: 'Vi ste strana franšiza i plaćenici'

Image
Benčić vs. Hasanbegović /

Žestoki obračun u RTL Direktu! Benčić: 'Ne morate se derati. Sve je u redu'; Hasanbegović: 'Vi ste strana franšiza i plaćenici'

Ovako o tome misli, primjerice, Zlatko iz Zagreba:

"To je kod njega populistički. Ovo, ono, na nivou križnog puta. To Hrvatskoj nije potrebno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro je, međutim, prije dvije godine uvjeravao da nije populist.

"Priznajete li vi za sebe da ste populist, gospodine Škoro?", pitala ga je Mojmira Pastorčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne slažem se s time. Populist je sasvim nešto drugo. Sve ovo što ja govorim je ostvarivo, ja sam realan čovjek, ja dolazim iz realnog sektora", odgovorio je Škoro.

Ali i u realnom sektoru imao je političke izlete. Malo se tko danas sjeća da se Miroslav Škoro, na vrhuncu glazbene slave 2008. natjecao i za osječkog gradonačelnika.
U utrci za predsjednika, pa za parlament na usnama mu je bio samo… (ide pjesma)…: "Narod, hrvatski narod, hrvatsku narodu. Ajmo narode!"

E, ali sada je najspremniji kandidat ispao Tomislav Tomašević.

Nino Raspudić je govorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što su Simpsoni predvidjeli Trumpa...

"Dobro, ovo su lokalni izbori. Tu se ne govori o narodu, govori se o građanima, sugrađanima, sumještanima i o njihovim konkretnim problemima."

Ali populizam je uspješan recept. Vidjeli smo to u Ukrajini gdje je glumac koji glumio predsjednika, to i postao. A i Donald Trump je bio prilično popularan prije nego je postao prvi čovjek Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škoro je preslikao te uspješne modele gdje je popularne osobe, bilo da su glumci, pjevači, zabavljači, prelaze u politiku i onda nastavljaju raditi", objašnjavao je fenomen Krešimir Macan: "Ja mislim da on to dosta uspješno radi. Znači, ovo mu je apsolutno prilika da utvrdi svoju poziciju u Zagrebu. Ostvario je vrlo dobre rezultate na lokalnim razinama i, ono što je najbitnije, Domovinski pokret je preživio, nije plesao samo jednu sezonu, samo jedne izbore."

Raspudić je govorio o prisutnosti u medijima:

"Ta medijalizacija je u svijetu politike bitna i ona olakšava na neki način ulazak u svijet politike ljudima koji odranije imaju neku vrstu vidljivosti. To ne mora biti estradna vidljivost kao što je u slučaju Škore, to može biti neka aktivistička vidljivost, kao što je to u slučaju Tomaševića ili u krajnjem slučaju akademska ili javna na neki način kao što je bila u mom konkretnom slučaju."

Baš kao što su Simpsoni svojevremeno predvidjeli da će Trump postati američki predsjednik, Večernja škola je predvidjela da će Miroslav Škoro, odnosno Ferdo Smičiklas, biti predsjednički kandidat. Njegov kolega Antimon dobro se sjeća zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj za filing

"Vjerujem da nije on bezveze kandidirao. Miro, kao Miro. Ja ga znam, ima taj osjećaj, osjećaj za filing, za mali ljudi, općenito za… Ma šta reć, ako gledate njegove pjesme, on je autor toga, pa ćete vidjeti koji je to osjećaj za filing", objasnio je za RTL Ahmed Al Rahim Antimon.

Osjećaj ili filing ga nije prevario. Domovinski pokret danas ima 10 zastupnika u Saboru, više od 400 vijećnika u općinskim, gradskim i županijskim vijećima i kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Nije loše za jednog pjevača, zabavljača, populista ili desničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo