Novi zakon /

Izvanredni studenti moći će raditi preko student servisa: 'Onemogućava se zloporaba s ugovorima'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

'Opravdano je da oni izvanredni studenti koji ne rade imaju pravo koristiti studentske ugovore za studentske poslove', izjavila je ministrica Divjak

9.11.2017.
14:04
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Zakonom o obavljanju studentskih poslova, za koji je od četvrtka otvoreno javno savjetovanje, želi se zaštititi prava studenata, proširiti mogućnost rada na sve studente koji nisu u radnom odnosu te onemogućiti zloporaba poslova preko studentskog ugovora i studentskog servisa, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad", rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se zakonom, istaknula je, mogućnost rada proširuje na sve studente koji nisu u radnom odnosu. "U tom kontekstu treba uzeti u obzir da se ovim zakonom uređuje i sustav prikupljanja informacija i transparentnost i na taj način se onda onemogućava zloporaba ovog statusa odnosno poslova preko studentskog ugovora i studentskog servisa".

Na pitanje novinara odgovorila je da ministarstvo nema podatak koliko ima izvanrednih studenata u radnom odnosu, no, s obzirom na to da izvanredni studenti moraju participirati u troškovima studija, "opravdano je da oni izvanredni studenti koji ne rade imaju pravo koristiti studentske ugovore za studentske poslove i tako na regulirani način primati naknadu za rad", istaknula je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo