IZRAČUNATO U DETALJE: / Da biste u starosti živjeli kao čovjek, s jednim putovanjem godišnje, mjesečno morate odvajati ovaj iznos

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

Čak i oni zaposleni i sa stalnim primanjima strahuju od starosti i premale mirovine. Svatko zaslužuje pristojno živjeti, no ima i onih koji sanjaju mirnu i lijepu starost.

27.4.2017.
16:30
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Kako biste to izračunali, prvo vam je od Hrvatskog zavoda za osiguranje potreban podatak o prosječnoj starosnoj mirovini, posebno za muškarce i posebno za žene.

Naime, statistički podaci pokazuju kako će prosječni Hrvat koji je s 65 godina starosti ostvario starosnu mirovinu imati mjesečnu mirovinu od 2423.97 kuna, dok će njegova partnerica nakon jednakog broja godina radnog staža dobivati mirovinu u iznosu od 2074.12 kuna, čak 350 kuna manje, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene moraju više štedjeti

U isto vrijeme, od prosječnog Hrvata kojem se životni vijek, nakon ulaska u mirovinu, predviđa na još 15,1 godinu, žene će u prosjeku živjeti još tri do četiri godine više, što znači da će morati i nešto više uštedjeti.

Za računicu su potrebni i podaci o predviđenim mjesečnim troškovima u mirovini, za što služi jedini dostupan izračun umirovljeničke košarice za samca koji su u Nezavisnom hrvatskom sindikatu izračunali još 2011. Tada je košarica za samca iznosila 2400 kuna. S obzirom na to da su indeksi cijena u međuvremenu narasli za 4,5 posto, to znači da bi ta košarica danas morala iznositi 2508 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S takvom jednom svaki bi umirovljenik trebao pokriti mjesečni trošak hrane, stanovanja, prijevoza, zdravstva, higijene te kulture.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj nije dovoljna za pristojan život

No, kao što je dobro poznato, prosječna mirovina nije dostatna niti da pokrije troškove navedene košarice, a o dodatnim troškovima poput putovanja, ručanja u restoranima ili nečem sličnom prosječni umirovljenik u Hrvatskoj može samo sanjati. Tim više jer košarica ne uključuje još 80 kuna mjesečnog troška za RTV pristojbu, 88 kuna telefonskom troška kojeg, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, mjesečno napravi prosječni građanin, a ne uključuje niti iznos koji je potreban da bi umirovljenik jednom godišnje otputovao nekamo u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mastercard je izračunao da bi umirovljeniku za to trebalo godišnje 4995 kuna, koliko bi stajali troškovi prijevoza, smještaja, hrane i ostalih stvari na koje turisti troše tijekom putovanja.

Računica pokazuje kako bi mjesečni troškovi za takav stil života, dakle za hranu, režije, telefon, pristojbu i odmor, bili na razini od 3088 kuna. Jasno je kako mirovina prosječnog umirovljenika u Hrvatskoj ni blizu ne može pokriti te troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene u nepovoljnoj poziciji

Izračun za muškarca koji će u mirovini, kako je izračunao Eurostat, biti otprilike 15 godina, pokazuje kako tijekom života mora uštedjeti 120.498 kuna, dok će njegova partnerica, zbog manje mirovine i duljeg životnog vijeka, tijekom života morati uštedjeti dvostruko više - 225.108 kuna.

Ako biste počeli štedjeti od 35., prosječni bi Hrvat na stranu morao stavljati 334, a Hrvatica 625 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo