'IZOSTANAK KAŠLJA NE ZNAČI DA NEMATE PROMJENE NA PLUĆIMA': / Pulmolog upozorava na atipične upale uzrokovane koronom

Image

'Koronavirus kod pojedinih ljudi, a ne znamo zašto, izaziva multisistemsku bolest, poremećaj u nizu organa - kardiološkom, neurološkom, a dominantno u respiratornom dijelu'

16.2.2021.
17:09
VOYO logo

Gzim Redžepi, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, rekao je danas za HRT da je postcovid sindrom aktualan u svijetu, te da su prije nekoliko mjeseci u Italiji objavili studiju prema kojoj 53 posto osoba koje su preboljele blagi ili srednje težak oblik bolesti, ima više od tri simptoma koji ih svakodnevno ugrožavaju.

"Imamo posla s virusom koji kod pojedinih ljudi, a ne znamo zašto, izaziva multisistemsku bolest, poremećaj u nizu organa - kardiološkom, neurološkom, a dominantno u respiratornom dijelu", rekao je i otkrio da su prošla tri mjeseca otkako je on prebolio Covid-19 i da se tek prošli tjedan počeo pomalo baviti fizičkom aktivnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogao disati, sastaviti pet riječi u rečenici, a da nisam morao stati i udahnuti. Na plućima imam promjene koje su posljedica korone i očekujem da će one u dogledno vrijeme nestati", dodao je.

Image
ZNANSTVENICI OTKRILI NOVI BRITANSKI SOJ: /

Već je prisutan u desetak zemalja i ima dvije nezgodne karakteristike

Image
ZNANSTVENICI OTKRILI NOVI BRITANSKI SOJ: /

Već je prisutan u desetak zemalja i ima dvije nezgodne karakteristike

Izostanak kašlja ne znači da nema promjena

Redžepi je rekao da je u Njemačkoj 66 ljudi koji su preboljeli Covid-19 završilo na transplantaciji pluća zbog brze fibroze koja je nastala nakon što su preboljeli upalu pluća. Dodao je i da izostanak kašlja ne mora značiti da nemate promjene na plućima. "Ja nisam zakašljao ni jedanput. Danas me muči kašalj. Upala pluća uzrokovana koronavirusom ponaša se kao atipična upala i kašalj nije dominantan simptom", upozorava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je veći broj liječnika i medicinskog osoblja na Jordanovcu primio prvu dozu te da je za bilo koje cjepivo za koje postoje referentni podaci da je učinkovito. "AstraZeneca ima ozbiljnih problema jer je u njihovoj studiji bilo 12,3 posto bolesnika, od ukupnih 12.000, starijih od 55 godina. Bilo je malo starijih i zato su neke zemlje odlučile da neće cijepiti starije od 65 godina. S druge strane, ako otvorite stranice Svjetske zdravstvene organizacije, vidjet ćete da ne postoje podaci za kinesko i rusko cjepivo", rekao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo