IZNAJMLJIVAČI ZBOG PANDEMIJE OSTALI PRAZNIH DŽEPOVA: / To ne sprječava Finu da od njih traži 225 kuna; evo zašto

Image
Foto: Ilustracija: PIXSELL/airbnb/Booking.com

Privatni iznajmljivači Fini moraju platiti korištenje kripto uređaja s dva certifikata u kojeg tijekom dvogodišnjeg razdoblja upisuju goste kako bi im država mogla obračunati PDV,

16.4.2020.
20:39
Ilustracija: PIXSELL/airbnb/Booking.com
VOYO logo

Privatni iznajmljivači ove godine zbog pandemije koronavirusa neće profitirati. Sa zabranama putovanja nestale su ljetne rezervacije, a sve što im je preostalo je su povremeni bukinzi optimističnih turista koji se nadaju kako će pandemija do kraja kolovoza ili rujna popustiti. No, bez obzira na prazne sobe i apartmane, iznajmljivačima računi uredno stižu. Prije nekoliko dana su stigle rate za prvi paušal poreza na dohodak, a sada im džepove želi isprazniti i Financijska agencija.

Naime, Fina od iznajmljivača traži 225 kuna za korištenje kripto uređaja kojim se rade usluge certificiranja. Iznajmljivači ih kupuju u Fini na dvije godine te putem njega upisuju goste zbog obračuna PDV-a na oglašavanje putem turističkih agencija. Jedan splitski iznajmljivač ogorčen je takvim nametom, jer nema koga upisati, s obzirom na otkazane rezervacije i zabranu putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovu uslugu u Hrvatskoj možda plaća 40 posto iznajmljivača, pa ispada da onaj tko je uredan i tko želi raditi po propisima uvijek nastrada. Naime, supruga i ja iznajmljujemo naš apartman putem Airbnb-a i dužni smo, od provizije koju nam uzmu za svaku rezervaciju, oduzeti 25 posto poreza koji ide državi. Fina, inače, iznajmljivačima nudi uslugu obračuna ovog poreza; 50 kuna ako imaju manje od pet rezervacija mjesečno, 70 kuna za više i tako dalje...

Ogorčeni smo što Fina nije uzela u obzir ovu situaciju, odnosno izvanredne okolnosti u kojima smo se našli već uporno inzistira, valjda kako bi se napunio proračun, na naplati tih digitalnih certifikata u iznosu od 180 kuna plus PDV, što na koncu ispadne 225 kuna. Ma, ne radi se o nekom novcu, ali smatram da je bezobrazno to naplaćivati od građana u situaciji kad ostaju bez primanja ili, što je još gore, radnih mjesta, a svi davatelji usluga, čak i banke, pokušavaju im izići u susret", smatra Splićanin V.T.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS JE IZAZVAO UDAR NA TURIZAM: /

Hoteli na Jadranu već sada u minusu; najviše su zabrinuti privatni iznajmljivači

Image
KORONAVIRUS JE IZAZVAO UDAR NA TURIZAM: /

Hoteli na Jadranu već sada u minusu; najviše su zabrinuti privatni iznajmljivači

Plaćanje svega

No, ako on, kao i svi oni koji koriste kripto uređaje odbiju platiti tu naknadu, čeka ih plaćanje zateznih kamata, a niti opoziv uređaja nije besplatan.

"Kripto uređaj s dva osobna certifikata izdaje se na razdoblje od dvije godine, a naknada za izdavanje certifikata plaća se godišnje, odnosno u dvije godišnje rate. Godišnja naknada plaća se u iznosu od 180,00 kuna + PDV. Račun koji ste zaprimili za ožujak 2020. godine odnosi se na drugu godišnju ratu za izdavanje dva osobna certifikata na kripto uređaju koji je izdan u ožujku 2019. godine temeljem dostavljene dokumentacije. Fina ne naplaćuje korištenje certifikata, već njihovo izdavanje prema službenom cjeniku Fine, temeljem sklopljenog Ugovora o obavljanju usluga certificiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku 1. navedenog Ugovora, korisnika se upućuje na web-stranicu gdje se nalaze sve informacije vezane uz razdoblje valjanosti certifikata te naknade za njihovo izdavanje. U slučaju da Vam certifikati nisu potrebni, iste možete opozvati. Naknada za opoziv certifikata iznosi 80 kuna plus PDV", stoji u odgovoru Fine ogorčenom iznajmljivaču.

Komercijalna usluga

Iz Fine još napominju da digitalni certifikati “predstavljaju važno sredstvo u komunikaciji i predstavljanju elektroničkim servisima...”, pa su novinari Slobodne Dalmacije odlučili istražiti zbog čega se Fina ne želi odreći naknade u ovakvim trenucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usluga certificiranja je u potpunosti komercijalna Finina usluga, a digitalni certifikat je sredstvo koje omogućuje elektronički potpis i autentifikaciju. Samo korištenje digitalnih certifikata od strane korisnika je izvan Finine nadležnosti i od trenutka kada ga korisnik preuzme, Fina nema utjecaja na to u kojoj se mjeri i u koje svrhe certifikat koristi. Korištenje certifikata je u potpunosti pod kontrolom samog korisnika. Sukladno navedenom, korisnici nikoga ne upisuju u certifikat, nego certifikat koriste kao sredstvo za autentifikaciju i elektronički potpis u svakoj situaciji i u servisu gdje je potreban elektronički potpis.

Budući da se radi o komercijalnoj usluzi koju Fina pruža za javnost, Fina naplaćuje naknadu za izdavanje digitalnih certifikata. Zbog trenutne situacije sve je više zahtjeva koji će nam omogućiti rad na daljinu, a digitalni certifikati upravo omogućuju elektroničko poslovanje iz vlastitoga doma", stoji u službenom odgovoru Fine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo