SAGA O BREXITU / Izbori za Europski parlament: Biramo 12 zastupnika, ali jedan će s klupe čekati rasplet

Image
Foto: AP Photo/Phil Nijhuis

Nešto više od 3,8 milijuna birača ove nedjelje ima pravo birati 12-ero hrvatskih zastupnika za Europski parlament

26.5.2019.
13:45
AP Photo/Phil Nijhuis
VOYO logo

S obzirom na sagu o Brexitu, nisu rijetki oni koji se pitaju koja će uopće biti prava i dužnosti 12. hrvatskog zastupnika ili zastupnice u Europskom parlamentu? Počinju li njemu ili njoj odmah teći prava i dužnosti kao izabranom zastupniku – primjerice, hoće li dobivati plaću i moći imati asistenta, kao i ostali europarlamentarci, ili tek nakon Brexita? I što ako se Brexit možda uopće ne dogodi u njegovu ili njezinu mandatu? 

Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo donijelo odluku o izlasku iz Europske unije
Europsko vijeće donijelo je odluku o sastavu Europskoga parlamenta kojom je smanjen i preraspoređen broj mjesta u tome predstavničkom tijelu.

''Odlukom Europskog vijeća utvrđen je broj predstavnika u Europskom parlamentu svake države članice te je za Republiku Hrvatsku određeno 12 predstavnika. Međutim, istom je odlukom također određeno da ako na početku parlamentarnog saziva 2019.–2024. Ujedinjeno Kraljevstvo još bude država članica Unije, broj predstavnika u Europskom parlamentu po državi članici koji preuzima dužnost jest postojeći sve dok povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije ne počne proizvoditi pravne učinke'', objasnili su za Vijesti.hr iz Ministarstva uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

''S obzirom na to da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje članica Europske unije, novi saziv Europskoga parlamenta konstituirat će se 2. srpnja prema staroj podjeli mandata u kojoj Hrvatska ima 11 zastupnika, a EP u cjelini 751. Dakle, 12. hrvatski europarlamentarac moći će preuzeti prava i dužnosti - od administrativnih do financijskih - u trenutku kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju. Jer od tada će se početi primjenjivati odluka o novom sastavu Europskoga parlamenta od 705 zastupnika'', pojasnila je za Vijesti.hr Barbara Peranić iz Ureda za informiranje Europskoga parlamenta.

Što se tiče samoga načina izbora 12. europarlamentarca, način utvrđivanja broja članova koji će biti izabran sa svake liste kandidata propisan je Zakonom o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

''Sa svake liste izabrani su oni kandidati koji su dobili najviše preferencijskih glasova, a ako na osnovi takvih glasova nije izabrano onoliko kandidata koliko mandata pripada pojedinoj listi, na preostala mjesta na toj listi određuju se kandidati po redoslijedu na listi.  Dakle, 12. izabrani član, kandidat je s one liste kojoj po d'Hondtovoj metodi pripada 12. mjesto i koji je dobio najmanji broj preferencijskih glasova, odnosno koji je po redoslijedu zadnji'', objasnila je za Vijesti.hr potpredsjednica Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Podsjetimo, Europsko vijeće na sastanku u travnju odobrilo je Ujedinjenom Kraljevstvu produljenje roka za izlazak iz Unije do 31. listopada 2019.. No poučeni iskustvom oko Brexita, mnogi sumnjaju i u taj datum.

Iz Europskog parlamenta ističu da ne mogu spekulirati o mogućim scenarijima, a Peranić napominje da ''prema ugovorima, Ujedinjeno Kraljevstvo sve dok je dio Unije ima sva prava i obveze članice''. Do tada će i rasplet Brexita 12. zastupnik ili zastupnica pratiti s 'klupe za rezerve'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratimo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te ćemo donijeti i prve prognoze i finalne rezultate izbora. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo