„Izbori na KiM evropski test za Kosovo“

Poručio Hašim Tači prilikom glasanja

3.11.2013.
12:17
VOYO logo

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori, na kojima građani biraju odbornike i gradonačelnike u 38 opština, a biračka mesta biće otvorena do 19 časova. Izbori za sada protiču bez većih problema i incidenata. Na izborima učestvuju 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike, javlja Tanjug.

12.40 - Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Građanske inicijative „Srpska“ Krstimir Pantić zatražio je od međunarodne zajednice da učini sve da se izborni proces na Kosovu i Metohiji sprovede do kraja, u saglasnosti sa Briselskim sporazumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.14 - Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić izjavio je da policija obezbeđuje biračka mesta za izbore na KiM, a da je u regionu Kosovske Mitrovice angažovano 460 policajaca.

12.11 - Šef izborne posmatračke misije EU na lokalnim izborima na Kosovu Roberto Gvaltijeri izjavio je da su današnji izbori važni za konsolidaciju demokratije, a da će misija izveštaj o eventualnim neregularnostima objaviti u utorak i da će biti objektivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.00 - Kosovski premijer Hašim Tači glasao je danas na lokalnim izborima uz poruku da su izbori "evropski test" za Kosovo.

11.30 - Na administrativnom prelazu Jarinje, na severu Kosova, kosovske vlasti zaustavile autobuse koji su iz centralne Srbije prevozili glasače, ali su oni peške otišli preko prelaza nakon čega su ih drugi autobusi preuzeli da bi ih odvezli do biračkih mesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.04 - Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice građanske inicijative „SDP“ Oliver Ivanović ocenio je danas, nakon što je izašao na glasanje, da bojkot izbora nije uspeo.

10.46 - Američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson napisala je na Tviteru da prati današnje lokalne izbore na Kosovu i izrazila nadu da će biti fer i sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.40 - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga glasala je na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i tom prilikom pozvala sve građane da izađu masovno na glasanje i biraju svoje predstavnike.

10.12 - Portparol misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji NIkola Gaon izjavio je da su nakon manjih tehničkih problema u međuvremenu otvorena sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.01 - Kandidatkinja za gradonačelnicu Kosovske Mitrovice Adrijana Hodžić glasala je na jednom od glasačkih mesta u Suvom Dolu nakon čega je ocenila da su ovi lokalni izbori istorijski i da je najvažnije da protekunu mirno.

09.52 - Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Građanske inicijative “Srpska” Vučina Janković glasao je oko 9:30h u OŠ. “Vuk Karadzić” na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

09.33 - U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u sverenoj Kosovskoj Mitrovici otvoreno je jedno od dva biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima na KiM cije je otvaranje jutros kasnilo.

09.02 - Prelaz Jarinje jutros je oko šest sati prešlo šest autobusa iz Kraljeva, Smedereva i Beograda sa raseljenim licima koja su krenula na glasanje na Kosovo i Metohiju, rekao je predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu Aleksadar Erac. Međutim, prema njegovim rečima, problem je nastao sa autobusima iz Niša koji su sat vremena nakon toga pokušali da pređu Jarinje, pošto su prvo neuspešno pokušali da pređu na pelazu Merdare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08.54 - Zagovornici bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji u neposrednoj blizini biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici vrše pritisak i provociraju one koji glasaju, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

08.33 - U severnom delu Kosovske Mitrovice glasanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji kasni na pojedinim biračkim mestima zbog tehničkih problema koje ima OEBS. Među prvim građanima koji su došli da glasaju na biračkom mestu u Osnovnoj školi Sveti Sava je i kandidat "Srpske" za gradonačelnika Krstimir Pantić koji nije zbog toga uspeo da glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08.08 - Svih 24 biračkih mesta u opštini Gračanica otvoreno je na vreme i bez bilo kakvih problema, rekao je Tanjugu predstavnik liste Građanska inicijativa Srpska u Centralnoj izbornoj komisiji Nenad Rikalo.

07.57 - U Lapljem selu, na teritoriji opštine Gračanica, tri biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji otvorena su tačno u 7 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centralna izborna komisija Kosova je potvrdia da pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbore će pratiti, osim lokalnih, i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora.

Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića - jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni vrh Srbije pozvao je srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji da izađe na izbore 3. novembra i izabere srpske gradonačelnike i srpske odbornike, jer je svaki drugi rezultat "poraz i dovođenje Albanaca na vlast u sredinama u kojima nikada nisu živeli".

U obraćanju građanima, predsednik Srbije, premijer i prvi potpredsednik vlade naglasili su da će samo visok odziv, jedinstven nastup i podrška državnoj politici obezbediti opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba da budemo svesni da se neizlaskom na izbore pokazuje želja da se bez Srbije rešava problem Kosova i Metohije, što je ne samo etički i politički neprihvatljivo već i lišeno izgleda na uspeh", poručili su premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić.

Oni su istakli da su loše posledice, koje bi proistekle iz poraza na izborima, nemerljive, a da su oni koji bi se tome radovali "loši ljudi, bez obzira da li su Albanci ili Srbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato apelujemo na sve vas koji ste se prijavili za izbore da u nedelju, 3. novembra 2013. godine, izađete na glasačka mesta, bez obzira na to što svi oni koji su želeli da glasaju neće moći da ostvare to svoje pravo. Samo visok odziv, jedinstven nastup i podrška državnoj politici, obezbediće opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", navedeno je u proglasu spskim biračima na KiM.

Državno rukovodstvo Srbije podseća da će ceo svet priznati zajednicu srpskih opština kao krov pod kojim će se okupiti kosmetski Srbi i drugi koji Srbiju priznaju za svoju državu, ali i kao dom u koji mogu da se vrate svi raseljeni koji žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to ćemo postići ako izaberemo srpske gradonačelnike i srpske odbornike i oformimo srpske opštine. Svaki drugi rezultat je poraz i dovođenje Albanaca na vlast u sredini u kojoj nikada nisu živeli", navodi se u obraćanju državnog vrha.

Predstavnici međunarodne zajednice su sa svoje strane poručili da su izbori veoma bitni za evropske integracije i upozorili da neće tolerisati nikakve nepravilnosti, tako da je britanski ambasador u Prištini Jan Klif upozorio da pojedinci i poltičke partije na Kosovu ne pokušavaju da manipulišu na predstojećim lokalnim izborima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson porucila da Vašington neće tolerisati kršenje izbornih pravila ili eventualne manipulacije tokom izbora na KiM i navela da će, "ako se evidentira bilo kakvo manipulisanje, SAD imati sasvim drugačiji pristup prema Kosovu".

Izborna tišina počela je u petak i trajaće do zatvaranja izbornih mesta u nedleju veče.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo