IZOLACIJOM DO NAGODBE /

Iza zatvorenih vrata luksuznog hotela Agrokorovi vjerovnici počinju pregovore: svima rečeno da ponesu garderobu za 4 dana

Od preuzimanja funkcije sastali su se sa svim važnim vjerovnicima. A iduća dva dana pozvali su ih u Zadar. Jer vremena da se dogovore - sve je manje

6.3.2018.
18:40
VOYO logo

Novi vladin povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber stali su pred novinare, pohvalili se zatečenim stanjem, pa najavili mini Dayton koji u ovim trenucima i počinje kraj Zadru u luskuznom hotelu. 

Prije nego što su se ondje zaputili na sastanak s vjerovnicima, istaknuli su da se za 11 mjeseci prošle godine predviđa gotovo 2 milijarde kuna dobiti prije oporezivanja. Rezultati su to koji bi - mogli nadmašiti i najoptimističnija očekivanja. Peruško je otkrio i da je došlo do bitnog pomaka u razgovorima s ruskim Sberbankom, jednim od najvećih vjerovnika Agrokora, a za RTL to je i potvrđeno iz Sberbanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put otkako su preuzeli vođenje posrnulog koncerna - izvanredni povjerenik i njegova zamjenica - stali su pred kamere. I odmah na početku istaknuli tri, za njih - ključne teme! 

"Postizanje nagodbe, priprema implementacije nagodbe, operativno vođenje poslova kompanije", rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od preuzimanja funkcije sastali su se sa svim važnim vjerovnicima. A iduća dva dana pozvali su ih u Zadar. Jer vremena da se dogovore - sve je manje! 

"Ja bih rekao da ćemo tijekom sljedećih mjesec dana imati seriju zatvorenih pregovora gdje ćemo zajedno s vjerovničkim vijećem usuglasit sva otvorena pitanja i razlike koje postoje", kazao je Peruško.

Koliko su dogovori osjetljivi i teški - krajem prošle godine pokazala je i reakcija predstavnice velikih dobavljača Marice Vidaković...

"O nacrtu nagodbe ja mislim ovo...", poručila je tada Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, kako je i sama objasnila - približili su se dogovoru. A novi povjerenik poručuje - većina vjerovnika svjesna je da će dio potraživanja morati otpisati!

"Ono što možemo podijeliti je sto posto. Bilo tko tko dobije više, drugi će dobit manje. I moramo naći neki fer model u kojem će se na adekvatan način pomirit sva ta različita stajališta", istaknuo je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stol se, čini se, vraća i Sberbank s kojim su već održali dva sastanka! 

"Danas imamo još jedan. Sa Sberbankom je došlo do bitnog pomaka u razgovorima. Ja bih fazu u kojoj se trenutno nalazimo nazvao vrlo zrelom", poručio je Peruško.

Istodobno - Agrokor bilježi odlične rezultate. Predviđa se da će dobit prije oporezivanja za 11 mjeseci 2017. iznositi gotovo dvije milijarde kuna!

"Ono što možemo reći je da je sustav stabilan, kompanije posluju dobro, planirani rezultati se isporučuju, a ono što je ključno naglasiti da su marže profitabilnosti u skladu s planiranima", rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika za Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja ožujka dobavljačima će se isplatiti još oko 490 milijuna eura! A transparentnije nego dosad - nova će Uprava izvještavati o konzultantskim troškovima, zbog kojih se napadalo Antu Ramljaka.

"Praksa je bila bivšeg izvanrednog povjerenika da se na mjesečnoj razini objavljuju troškovi savjetnika. Mi ćemo to doradit da ćemo objavljivat koji savjetnički tim je koliko dobio da povećamo trasnparentnost", kazao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O angažmanu savjetnika koji pripremaju nagodbu te budućem angažmanu onih koji će je revidirati - razgovarat će s vjerovnicima!

Naš Boris Mišević bio je s Vladinim povjerenikom u Zagrebu, a sada je već u Petrčanima.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike